500gm buah longan/ laici - dari dalam tin dan asingkan sirapnya
600ml air
5gm agar2 kering (sikit jer tu)
100gm gula batu - (gula batu takder, saya ganti gula pasir halus 50gm)
1 tin susu cair
1 st esen vanila
sikit kiwi atau strawberi - hiasan (malam tadi, tak letak pung)
Cara memasak :
1. Didihkan air ngan api sederhana.
2. Larutkan agar2 hingga cair.
3. Masukkan gula batu/gula pasir halus. Kacau hingga larut.
4. Masukkan susu cair, dan kacau sebati.
5. Akhir skali, masukkan esen vanila. Angkat dari dapur. Sejukkan kejap.
6. Sediakan gelas atau mangkuk. Masukkan tiga sudu makan buah longan/ laici dalam setiap gelas.
7. Kemudian tuang larutan agar2 tadi ke dalam gelas. Sejukkan. Masukkan dalam peti ais. Hidangkan sejuk bersama hiasan hirisan kiwi atau strawberi.

Aduh... terbayang bayang buah longan yg best ituuu...!!!
ReplyDeletesalam ijan,
ReplyDeleteHuish, jangan ijan..buah jenis sejuk tu. akak yg makan takper la..ihiks..