Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Tuesday, August 31, 2010

Merdeka bagi saya


Salam merdeka yang ke 53. Sajer nak pasang bendera, tapi cari yg unik sikit. Jumpa Jiya punya ni. Comel kan?

Alhamdulillah, kalu merenung masa yg lalu, kita beruntung sebab malaysia makin berkembang. Kita tak susah macam org dulu2. Dulu, kalu nak guna air, kena kaghih guna timba kat telaga. sekarang buka paip, kluar air. Dulu, kalu nak masak kena berhitam guna dapur kayu atau arang, sekarang petik dapur gas keluar api. Dari orang susah sampai orang sederhana, hampir semua mampu bayar bil letrik dan air.

Teringat perbualan saya ngan my hubby. Katanya, kesian orang kita, nak masak kena beli barang2 buatan kilang yg macam2 jenama skrg nih. Jawab saya pula, lebih baik dari dulu, cepat dan menjimatkan masa nak masak. Dulu nak guna minyak, kena masak santan sampai jadi minyak. Sekarang tahi minyak pun org buat utk tabur atas kue. hihi. Dulu nak masak kari, kena giling rempah bagai. Sekarang tuang jer dari paket. para isteri dah tak penat nak masak. jadi takde alasan nak malas2... hehehe....

Malam tadi, kami dapat jemputan berbuka kat Seri pasific hotel PWTC. Ada juga sorang dua yg merenung saya. Er... kalu rasa kenal tu tegur2la ya. Saya ni pelupa, tak kenal orang. Gred makanan, saya bagi 2 bintang sebab saya jumpa rambut kat ikan bakar. hihi. tak kisahla. kita berbuka kat sana pun orang belanja. Ramai juga orang kita yg berbuka di sana. Sungguh, kita dah mampu berbelanja makan kat hotel yang harga RM69 satu kepala. Maknanya nilai duit RM kita makin tinggi.

Sempat saya celoteh dalam kereta. Syukur... merdeka tahun ini dalam bulan Ramadhan. Jadi tak banyak sambutan berlangsung. Maksud saya, anak2 muda yg keluar berpeleseran pada malam perayaan macam ni. Jadi, tak banyak maksiat berlaku. Maklumlah, kes2 buang anak dah jadi halwa telinga baru2 ni. Allah selamatkan Malaysia daripada bala.

Oklah. saya stop dulu. Salam merdeka yang ke 53.


Monday, August 30, 2010

Saham..

Salam sejahtera. Firstly, jutaan terima kasih atas ucapan dan bertanya khabar. Cerita tu ada, but rasa malu pula nak post entry. sedangkan saya tak dapat nak blogwalkin balas ke blog teman2. Entah apa yang saya sibukkan. :)

My hubby masih kurang sihat. Dan saya akan moody untuk blogging. :) Teman2 yang sedia maklum, saya takkan sempat blogging semasa my hubby ada kat rumah. My hubby yg minta saya tidak blogging. Saya akur. Lagipun, hari lain saya still around the net.. jangan risau, wokeh.. ;)

Saya masih perlu update kedaionline kami, check e-mails order, jg update tempahan produk jualan kami.Laptop ni pula ada sedikit masalah, tapi Insya Allah diperbaiki. Oklah, kita cite pasal lain pula ya. ;)

JUMAAT.
Kami ke CIMB HQ di jalan semantan. Ada class bersama G.M Teoh di situ. First class kami di Auditorium kat BSKL. Klik sini untuk details

"Mr. G. M. Teoh is a professional trader with 33 years exposure in stocks, financial derivatives and crude palm oil futures trading. He is currently a licensed futures broker with CIMB Futures Sdn Bhd."

My hubby dah main saham for 2 years. Kerana kelasnya free, Saya boleh ikut sekali. For advanced class, only RM 200 dan ada yg RM1,600 . Fokusnya tentang FKLI dan FCPO.

FKLI -FTSE Bursa Malaysia KLCI Futures (FKLI)
FCPO - Crude Palm Oil Futures (FCPO)


Bagi ramai yg terjebak dalam saham, akan tahu apa itu Bursa saham, KLCI, FKLI dan FCPO. Untuk apa main saham? Yes, for MONEY.

Semua tahu, kan.. siapa director CIMB? adik PM kita. G.M teoh ialah penasihat untuk CIMB Futures. Then who the first will make money when the market in superb? Ehem.... ;) Just want to share.

Saya hanya temankan hubby. Untuk main saham, needs MONEY to makes MONEY. My hubby pun main skit2 and still learning. Mens always attract to money, right? Ya, of course.. my hubby akan ambil saham under Syariah.

As a wife, i must know.. what my hubby is doing. Dan untuk itu, saya kena attend class. Nasib baiklah, class tu free. hihi.. In English, tak semua saya faham. Maklumlah, saya bukan org dunia saham. Tetapi bahasanya mudah, dan G.M Teoh is "charming" orangnya. Jumaat lalu, kami tengah khusyuk lihat slide dan dengar analisisnya, tiba2 dia cakap around 15 minit untuk buka puasa. Kami still takmo keluar, sebab excited dengar ceritanya. Then, tiba2 bunyi azan bergema dalam auditorium CIMB tu. :D. I see, from his laptop... so charming, right? Cuma ada 3 orang Muslim dalam class tu.

BULL AND BEAR. Istilah saham. BULL untuk pasaran naik. BEAR untuk pasaran turun. SELL AND BUY ialah satu permainan dlm saham. When U buy, there is a WAR. Kena pastikan saham kita jual pada masa yg tepat, bukan berlagak pandai.

Perlu ke tau pasal saham? Of course, ya. Kita sering lihat syarikat2 yang jatuh bangun dalam cerita2 drama kat TV. Hanya syarikat yg teguh tersenarai dalam BSKL. Dan kita melabur duit untuk dilaburkan dalam syarikat trsebut. Jika ada rumours syarikat nak bangkrup ke apa, seringkali kita dengar ramai yang jual saham mereka supaya tak rugi. Kata G.M teoh, masa kita dapat maklumat trsebut, it is too late. Dia berikan cara " new trading method" supaya kita tak terlalu lambat. Caranya ialah analisis Graf menggunakan Meta Stock. Cara ini dah lama digunakan. Tetapi tak ramai pandai menggunakannya.

Alhamdulillah, my hubby makin mahir menggunakan meta stock ni setelah masuk class G. M teoh. Dan dia tidak terlalu risau akan turun naik harga pasaran, kerana balik rumah.. my hubby akan check graph tu by ONLINE. That's why.. saya tak bole online malam. :D

Oklah, saya dah penat tulis. Insya Allah, akan menyusul post lagi.Oh ya, next appointment kami 24 Sept, lepas raya. Kalau ada yg minat nak ikut.. Free saja. Boleh tambah pengetahuan.

Friday, August 27, 2010

Ulangtahun pertama mysweetlife-nurindah

Salam sejahtera. Masa post entry ni, kami tgah bersiap2 utk keluar. My hubby ajak saya ke satu seminar. Balik malam, sbb habis seminar pukul 9.30pm. Nak masak pun dah tak sempat ni. Makanan tidak disediakan di seminar tu. Mungkin akan berbuka ringkas je. pastu dinner late night. Saya tak kisah temankan. My hubby pun kurang sihat. :)

Alhamdulillah, dgn izin Allah, ulangtahun blog ini yang pertama, jatuh pada hari nuzul Quran. 17 Ramadhan. Maknanya dah setahun saya berkenal-kenalan dengan teman-teman semua. Dan ingat lagi, pada beberapa hari itu, saya telah hop dari satu blog ke satu blog untuk mencari bloglist. :D Sungguh lucu.

Thursday, August 27, 2009, Our 6 days of Iftar Itu adalah entry saya yg kedua. Entry pertama, saya telah padamkan kerana mahu membina tema dlm pengisian blog ini. Iaitu, minat belajar memasak dan bertukar2 pengalaman family. :D

Akhir kata, Terima kasih buat teman-teman yang sudi bertanya khabar kami, sering berkunjung ke blog ini, yang sudi link, yang sudi follow, yang sudi mencari resipi, juga yang sudi blogwalking ke sini. Sesungguhnya, tiada kata secantik bahasa yang dapat saya ukirkan selain ucapan di bawah. Klik play untuk mainkan kad beranimasi. :D




TERIMA KASIH KERANA SUDI BERSAHABAT DAN BERSAMA KAMI SELAMA SETAHUN INI.
MOGA UKHUWWAH KITA BERKEKALAN DAN DIRAHMATI ALLAH






Ayam stim halia, sotong masak hitam sempoi,

Salam sejahtera. Hari ini ada bbrp list nak dibuat sebelum tengahari. Kelmarin seharian saya sakit kepala. My hubby pula batuk2. Harap2 dia ambil antibiotik hari ni di klinik panel. Tapi, Alhamdulillah, saya mula berpuasa dah, stlh 8 hari ABC (Allah bagi cuti). :D. Di bawah ni, menu ala kadar untuk orang sakit. :)


Di antara menu yang mudah dan lazat untuk SAHUR. Ayam stim halia sedap kalau diperap dgn bahan tumbuk. sedangkan ikan, lebih cantik jika ditabur bahan hiris. My hubby pun kurang sihat pagi ni. Makanan berhalia dan bersup macam ni memang menambah selera. Tambahla cili padi mengikut rasa.

AYAM STIM HALIA

Hanya perlukan pengukus dan bekas tahan panas.
Beberapa ketul ayam - (kalau 1/4 bahagian ayam, bole kelar skit spy cepat masak)
1-2 inci Halia - ditumbuk
3-4 ulas bawang putih -ditumbuk
1 batang serai- diketuk, atau dhiris
sedikit garam.
3-4 biji Cili padi -diketuk

CARA:
1. Didihkan air kukusan, api besar.
2. Gaul ayam dengan bahan tumbuk dan garam. Perap seketika.
3. Masukkan ayam ke dalam pinggan tahan panas. Masukkan serai dan cili padi.
4. Kukus 15 minit. Api besar. (masa masak mengkut saiz dn jumlah ayam. 1/4 ayam dalam 20-30min)
5. Dah masak, tabur daun bawang dan daun sup.

Balance berbuka. Saya buat cara yang mudah. Sotong masak hitam ni lagi sedap kalau ada telur di dalamnya.

SOTONG MASAK HITAM SEMPOI
Sotong - Asingkan kepala dan badan. Jangan buang dakwat hitamnya. Cuma buang tulang satu tu dan jika ada pasir.
Kicap pekat secukup rasa
sedikit Sos tiram
3 biji Bawang merah -dihiris
2 ulas Bawang putih -dihiris
3-4 Cili padi -dihiris
Kicap cair -jika perlu
1/2 -2/3 cawan air

CARA:
1. Tumis bahan hiris hingga naik bau.
2. Masukkan sotong dan air secukupnya. Biar mendidih dan dakwatnya keluar.
3. Baru masukkan kicap pekat, sos tiram dan kicap cair. Biar rasa cukup2 jer. Jangan trlebih masin.
4. Biar sebati dan sedikit pekat. Angkat dan hidangkan.


SAYUR KANGKUNG BALANCE BERBUKA


IKAN KEMBUNG OTER BALANCE BERBUKA


Allah Maha Pencipta

Salam sejahtera. 17 Ramadhan 1431. Masa pengajian di Sijangkang aritu, MIL berikan saya tafsir. Jadi, saya sempat lihat terjemahan ayat yang dibacakan oleh ustaz yang bertadarus trsebut. Di antara part ayat yang menyentuh hati saya ialah ayat 43-49, Surah an Najm. Saya rasa tersedar dari mimpi, keluhan, dan rungutan saya selama ini terjawab. Keterangan ustaz trsebut ialah, setelah air mani suami dipancutkan ke rahim isteri, tidak semestinya akan menjadi seorang anak, kecuali dgn izin Allah kerana Allah yg berkuasa menciptakan, juga mencipta jantina anak. Sesungguhnya Allah tempat kita merujuk dan kembali:

Sumber Text: http://www.tanzeem.org
Sumber Terjemahan : http://www.iiu.edu.my


Dan bahawa sesungguhnya, Dia lah yang menyebabkan (seseorang itu bergembira) tertawa, dan menyebabkan (seseorang itu berdukacita) menangis;[43]

Dan bahawa sesungguhnya, Dia lah yang mematikan dan menghidupkan;[44]

Dan bahawa sesungguhnya, Dia lah yang menciptakan pasangan - lelaki dan perempuan, -[45]

Dari (setitis) air mani ketika dipancarkan (ke dalam rahim);[46]

Dan bahawa sesungguhnya, Dia lah yang tetap menghidupkan semula (makhluk-makhluk yang mati);[47]

Dan bahawa sesungguhnya, Dia lah yang memberikan (sesiapa yang dikehendakiNya) apa yang diperlukannya dan memberikannya tambahan yang boleh disimpan;[48]

Dan bahawa sesungguhnya, Dia lah Tuhan (Pencipta) "Bintang Syikra;[49]

Thursday, August 26, 2010

Peristiwa Ramadhan : Nuzul Quran, perang badar dan Merebut malam lailatul qadar

Salam sejahtera. 16 Ramadhan 1431. Esok ialah hari Nuzul Quran. Malam ini ialah malam 17 Ramadhan. Kebetulan jatuh pada malam ganjil. Dalam mencari malam lailatul qadar, kita berusaha meningkatkan ibadah tertamanya di malam ganjil. Tapi tidaklah bermakna lailatul qadar itu pada malam ini. Kerana ada percanggahan bilakah hari Nuzul Quran ini. Tetapi yang saya tahu sejak dahulu ialah 17 Ramadhan. Dalam kalendar JAKIM, masih tertera 17 Ramadhan sbg hari Nuzul Quran. Jika ada fatwa terbaru, saya akan perbetulkan. :)

Malam Lailatulqadar itu berpindah dari satu tahun ke satu tahun yang lain di dalam lingkungan 10 malam yang akhir dari bulan Ramadhan. Yang pastinya bahawa masa berlakunya malam Lailatulqadar itu tetap dirahsiakan oleh Allah SWT supaya setiap umat Islam menghayati 10 malam yang akhir daripada Ramadhan dengan amal ibadat. Dengan beribadah di sepuluh malam terakhir itu, mudah-mudahan akan dapat menemuinya sebagai bekalan kehidupan akhirat.


PERISTIWA DI BULAN RAMADHAN

Sumber: http://mufti.islam.gov.my/terengganu/?subid=09&parent=06

1. Penurunan 5 ayat daripada surah Al Qalam ( Iqra’) kepada Baginda saw pada tahun ke 13 sebelum Hijrah.
2. Khadijah binti Khuwailid isteri Nabi saw menerima Islam.
3. Kematian Ummul Mu’minin Khadijah binti Khuwailid pada tahun kesepuluh selepas Nabi saw dilantik menjadi Rasul. Beliau merupakan isteri pertama Baginda saw, ibu kepada anak-anak Baginda saw, orang yang pertama menyahut seruan Nabi saw, pembantu setia dan pendamping rapat yang telah membelanjakan segala hartanya dan dirinya di dalam menyebarkan ugama Islam kepada masyarakat syirik dan berhala di kota Mekah.
4. Perutusan tentera pertama yang diutus oleh Nabi saw di bawah pimpinan Hamzah bin Abdul Mutallib pada tahun pertama Hijrah, disertai oleh 30 orang tentera Islam.
5. Pada tahun kedua Hijrah difardukan ‘ibadah zakat dan solat dua hariraya.
6. Peperangan Badar yang berlaku pada 17 Ramadhan tahun kedua Hijrah. Ianya merupakan peperangan pertama yang penuh bersejarah di dalam Islam dengan mengalahkan tentera yang dipimpin oleh Musyrikin Mekah. Walaupun bilangan Muslimin ketika itu terlalu sedikit namun bantuan Allah swt. tetap memyebelahi Rasulullah saw dan tentera Islam.

Sumber: http://www.jais.gov.my/ramadhan/Art/artikel03.php

Antara peristiwa bersejarah dilalui Rasulullah pada Ramadan adalah pelantikan Baginda sebagai rasul. Kejadian ini berlaku pada tahun ke-13 sebelum hijrah di Gua Hira’.Ketika itu, Baginda menerima wahyu pertama iaitu lima ayat pertama dalam surah al-Alaq. Sebaik menerima wahyu, Baginda terus menyampaikan dakwah Islam kepada keluarga terdekat, terutama isterinya, Siti Khadijah binti Khuwailid.Ahli sejarah turut meriwayatkan bahawa Siti Khadijah memeluk Islam pada Ramadan.Dalam pada itu, Ramadan turut menyaksikan peristiwa kematian Siti Khadijah selepas Rasulullah dilantik menjadi rasul.Beliau adalah orang yang membantu mengukuhkan dakwah Baginda ketika mula-mula disebarkan kepada penduduk Arab jahiliah.

Beberapa peristiwa lain yang cukup penting dalam kalendar Islam berlaku sepanjang Ramadan, antaranya:

1. Perutusan rombongan tentera pertama oleh Rasulullah pimpinan Hamzah Abdul Mutallib pada tahun pertama Hijrah, disertai 30 tentera Islam;
2. Difardukan ibadat zakat dan solat dua hari raya pada tahun kedua Hijrah.
3. Peperangan Badar pada 17 Ramadan tahun kedua Hijrah;
4. Perutusan Zaid Harithah pada tahun keenam Hijrah ke kediaman Bani Fazarah bagi menggertak mereka kerana menghalang satu rombongan dagangan daripada menuju ke Madinah;
5. Pembukaan kota Makkah pada tahun kelapan Hijrah daripada tangan jahiliah;
6. Pengislaman rombongan kaum Saqif pada tahun kesembilan Hijrah selepas menemui Rasulullah di Madinah;
7. Kematian anak Rasulullah, Fatimah pada tahun ke-11 Hijrah;
8. Kematian Ali bin Abi Talib pada tahun ke-40 Hijrah;
9. Kematian Ummul Mukminin Aisyah binti Abu Bakar As Siddiq pada tahun ke-85 Hijrah;
10. Kematian Nafisah binti Al Husan bin Zaid bin Al Hasan bin Ali bin Abi Talib di Mesir pada tahun ke-208 Hijrah;
11. Peperangan Balat As Shuhada' pimpinan Abdul Rahman Al Ghafiqiy; dan
12. Peperangan 'Ain Jalut pada tahun ke-658 Hijrah dalam kepemimpinan Al Muzaffar Qutuz.
Petikan dan Sumber:
Berita Harian 15 Oktober 2004


SIRAH NUZUL AL-QURAN

Sirah Nuzul al-Quran dan Lailatul Qadar
Oleh; Dr. Samsu Adabi Mamat
Jabatan Pengajian Arab dan Tamadun Islam
Universiti Kebangsaan Malaysia
Sumber: http://www.islam.gov.my/e-rujukan/lihat.php?jakim=2084

Peristiwa nuzul al-Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi SAW hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini. Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad SAW. Perkataan ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.

‘Al-Quran’ bererti bacaan atau himpunan. Di dalamnya terhimpun ayat yang menjelaskan pelbagai perkara meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, sains, teknologi dan sebagainya. Kalimah al-Quran, sering dicantumkan dengan rangkai kata ‘al-Quran mukjizat akhir zaman’ atau ‘al-Quran yang mempunyai mukjizat’. Malah inilah sebenarnya kelebihan al-Quran tidak ada satu perkara pun yang dicuaikan atau tertinggal di dalam al-Quran. Dengan lain perkataan segalanya terdapat di dalam al-Quran. Firman Allah:

Dan tidak seekor pun binatang yang melata di bumi, dan tidak seekor pun burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan mereka umat-umat seperti kamu. Tiada Kami tinggalkan sesuatu pun di dalam kitab Al-Quran ini; kemudian mereka semuanya akan dihimpunkan kepada Tuhan mereka (untuk dihisab dan menerima balasan). (Al-An’am:38)

al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dalam sejarah kehidupan Nabi SAW ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibrail ialah lima ayat pertama daripada surah Al-‘Alaq. maksudnya:

”Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian makhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, -Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.” (al-‘alaq:1-5)


LAILATUL QADAR

Sumber: http://www.islam.gov.my/e-rujukan/lihat.php?jakim=2084

Lailatul Qadar pula ialah suatu malam pada bulan Ramadhan yang begitu istimewa sekali fadilatnya. Malam al-Qadar adalah suatu malam yang biasanya berlaku pada 10 akhir Ramadhan dan amalan pada malam itu lebih baik baik dari 1000 bulan.

Maksudnya: Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar, Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar! (al-Qadar:1-5)

Sumber 2: http://www.zaharuddin.net/content/view/608/72/

Laylatul Qadar atau Malam al-Qadar telah diketahui umum sebagai malam yang amat istimewa buat seluruh umat Islam. Ia berdasarkan ayat al-Quran dari surah al-Qadr . Firman Allah SWT :

Ertinya : "Malam Al-Qadar lebih baik dari seribu bulan" (Al-Qadr : 2) .

Di Malam ini jugalah Nabi SAW bersungguh-sungguh beribadat melebihi malam-malam Ramadhan yang lain. Disebutkan di dalam sebuah hadith :-

Ertinya : Adalah Nabi SAW, beribadat dengan (lebih) bersungguh dan kuat di sepuluh malam terakhir Ramdhan, tidak sebagaimana baginda di malam-malam yang lain" ( Riwayat Muslim, no 1175 )

Sebuah lagi hadis menyebut :-

انه كان يعتكف فيها ويتحرى ليلة القدر خلالها

Ertinya : "Adalah Nabi SAW beriktikaf padanya dan berusaha mencari malam al-qadar darinya (malam-malam ramadhan)" ( Riwayat al-Bukhari & Muslim)

أن النبي صلى الله عليه وسلم كان إذا دخل العشر أحيا الليل وأيقظ أهله وشد مئزره

Ertinya : " Apabila telah masuk 10 terakhir bulan Ramadhan, maka Nabi menghidupkan malam, mengejutkan isterinya dan mengetatkan kainnya (tidak menyetubuhi isterinya kerana amat sibuk dengan ibadat yang khusus)" ( Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Di malam-malam akhir ramadhan ini target utama kita adalah mendapatkan keampunan Allah s.w.t. Inilah yang disebut dalam jawapan nabi s.a.w kepada Aisyah r.a :-

وقالت عائشة ـ رضي الله عنها ـ : يا رسول الله إن وافقت ليلة القدر، فما أقول ؟ قال: قولي: اللهم إنك عفو تحب العفو فاعف عني

Ertinya : "Berkatalah Aisyah , Wahai Rasulullah, jika aku berkesempatan bertemu Malam Al-Qadar, apakah yang perlu aku katakan (doa) ? Bersabda Nabi : " Sebutlah doa " Ya Allah sesungguhnya dikaulah maha pengampun , dan amat suka memberi ampun, maka berikanlah daku keampunan"

Wanita Haid Terhalang Dari Berkatnya ?

Adakah wanita sedang haid terhalang dari keberkatan lailatul Qadar?. Sudah tentu jawabnya tidak, Allah s.w.t maha adil. Bagi wanita sedang uzur pelbagai amalan dan ibadah yang masih boleh dilakukan seperti :-

1) Berzikir
2) Berdoa
3) Membawa terjemahan Al-Quran serta memahaminya.
4) Mendengar bacaan Al-Quran oleh suaminya, adik beradik atau dari kaset.

sambal udang 2, tomyam ayam 2, telur putih goreng ikan bilis, sayur goreng hati

Salam sejahtera,
Skarang ini, internet amat semput di sini. Baru buka bbrp tab untuk blogwalking, laptop dah hang. Kata hubby, mungkin RAM tak cukup, atau mmg server agak lembap. Jadi, selain kesibukan, itulah citernya kenapa saya tak larat blogwalkin kebelakangan ni. Insya Allah, bila lapang, saya akan hop sikit2. :)



Menu sahur. Sambal udang ini saya pernah buat sebelum ini. Asalnya resipi paru goreng berlada kak Anis. Saya adaptasi kepada sambal udang ini. Memang sedap dan cukup rasanya. :D

SAMBAL UDANG VERSI TUMBUK

Udang - (RM 3)
5-7 tangkai Cili kering (dibuang biji, dibasuh dan rendan dgn air panas sehingga lembut)
Halia
Belacan
1 sdm Sos tomato
1/2 cwn air
garam

CARA:
Tumbuk semua bahan. Tumis sehingga naik minyak. Masukkan udang dan garam. Tambah air untuk kuah. Biar udang masak dan kuah pekat. Boleh juga udang digoreng dahulu spy lebih garing.



TAUGEH MASAK LEMAK
Menu sahur yang paling mudah. Bila nak cepat, saya cuma basuh taugeh dan toskan. Panaskan santan, bawang putih dan bawang merah hiris. Bila hampir mendidih masukkan taugeh, cili merah, garam, kiub bilis. Biar sebati. Angkat dan hidangkan.


Menu sahur juga. Telur putih balance buat biskut masih ada dalam peti ais. Saya pernah buat menu ni dahulu, tapi guna telur sebiji. Alhamdulillah, okla buat habiskan telur kan? ;)

TELUR GORENG IKAN BILIS 2
Bahan-bahan:
2 biji Telur putih
bawang besar
ikan bilis
cili padi garam

1. campur ikan bilis, bawang besar hiris, cili padi, garam .
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tuang telur tadi. Kacau2 telur hingga agak hancur dan garing. Angkat dan hidangkan.


AIR MATA KUCING
My hubby beli kat pasar ramadhan ni.


Menu berbuka. Kali ni, saya cuba tumis pula. Tak lari rasanya. My hubby pula kata, rasa macam maggi tomyam. Inilah hasilnya..

TOMYAM AYAM 2

Beberapa ketul ayam - dipotong kecil (ambil bahagian tulang lebih manis)
Beberapa hiris halia.
1/2 biji Bawang besar - dihiris
1 ulas Bawang putih - diketuk
6 biji Cili padi - diketuk
1/2 periuk air
1 1/2 sdm Perencah Tomyam Adabi (biasanya dah ada sedikit garam)
Sayur - (saya tak masukkan sbb kekurangan bahan)
1/2 sd kecil garam
Serai -diketuk
daun limau purut

CARA:
1. Tumis bawang hiris, halia, serai, daun limau purut dgn sedikit minyak masak.
2. Masukkan sedikit air , baru masukkan ayam. Tambah lagi air secukupnya.
2. Masukkan perencah tomyam . Biar air mendidih dan ayam empuk.
3. Masukkan cili padi, garam dan sayur.
4. Angkat dan hidangkan.


Tak tau apa nama sayur ni. batangnya putih, daunya hijau pekat macam sawi. Saya masak macam sawi goreng biasa, cuma add hati ayam.

SAYUR GORENG HATI

Sayur sawi/bak choy/kobis cina
1-2 ketul Hati ayam
1 ketul pedal ayam
1 ulas Bawang putih -dihiris
1/2 biji Bawang besar -dihiris
garam
1/2 cawan air

CARA:
1. Panasakan sedikit minyak di dalam kuali. Goreng hati dan pedal hingga separuh masak.
2. Tambah air untuk empukkan lagi pedal ayam. Biar air sedikit kering.
3. Masukkan bawang dan garam. Gaul sebati. Jika nak berkuah, boleh tambah air lagi.
4. Angkat dan hidangkan.

Wednesday, August 25, 2010

Daging goreng bawang, kentang bercili padi

Salam 15 Ramadhan. salam sejahtera. Malam tadi bulan penuh, cantik sangat dilihat. My hubby masih cuti kelmarin, ada urusan di bank dan perlu ke bengkel kereta. Ganti Air cond cooling oil yang bocor. Actually saya tak kisah pun air cond rosak. Cuma my hubby cakap, bahaya semasa hujan. Kalu hujan, kita akan tutup tingkap. Jika tak pasang air cond, lapisan air dr nafas kita akan terbentuk di cermin depan menyebabkan cermin akan kelabu. Amat bahaya utk driver sbb tak nampak apa2 pun kat depan. Malam tadi, sempat juga kat rushing gi kedai bakeri, beli barang2 baking. 2 minggu dekat raya nanti, banyak bahan dah abis. Umi, mak sedara my hubby pun cakap kat BAGUS di bandar bkt tinggi, klang pun dah byk bahan kehabisan stok.

Maka, biasalah, para ibu dan isteri akan sibuk 2 minggu menjelang raya nanti . Antaranya utk planning balik raya, bahagi2 duit raya dlm sampul, keluarkan pinggan mangkuk dr almari tu, maintenance kereta, packing baju. Aduhai... panjangnya list saya. Macamla anak 10 orang. hikhikhik... Actually, my hubby ada planning nak gi kelantan dan besut hari raya nanti. Tak tau hari raya yg ke brape. Saya ikut jer... MIL ngan FIL pun ada urusan skit, beserta nak ziarah besan2 kat besut nu. Adik my hubby, najih.. isterinya pun orang Besut juga. Oklah, dah panjang list saya nih. Hari ini masih sibuk, Insya Allah, saya buat rushing blogwalking nanti. Mohon maaf atas kesibukan saya ni.



Kebetulan My Hubby beli daging kat pasar basah. Jadi, saya masak daging goreng bawang yang biasa Mama saya buat. Dah lama tak masak daging macam ni. Biasa org Terengganu buat lunch ni, ngam dgn sambal belacan, tembikai merah, ulam ... fuh! Suunguh menggoda..ok-ok, kita wat makan sahur ya, sebab lunch tidak dibuat sepanjang ramadhan. ;)

DAGING GORENG BAWANG

Bahan-bahannya:
Daging - dihiris nipis, perap dengan garam dan kunyit.
Bawang besar (jenis holland)
2sdm minyak

CARA:
1. Panaskan kuali , masukkan daging. Goreng daging TANPA minyak. Guna api kecil. Kacau rata, sehingga air daging kering.
2. Ketepikan daging, masukkan minyak masak ke dalam kuali. Tumis bawang holland bersama daging dan cili.
3. Goreng sehingga bawang agak layu dan daging sedikit garing.
4. Sangat sedap dimakan dengan ulam dan sambal belacan. ;)



KENTANG BERCILI PADI
Sekali-sekali memang sedap makan pdas waktu sahur. Terutama menu dari Mak (My MIL) ni, kentang yang dimasak dgn cili padi dan bawang hingga empuk.My hubby suka menu camni. Bertambahla dia makan nasi walaupun masa sahur. Menu ini pernah buat dulu. Klik untuk resipi.


BUAH OREN


AYAM MASAK KICAP (balance berbuka) Klik untuk resipi.


Tuesday, August 24, 2010

kisah pengajian, dan cookies


Salam sejahtera. 14 Ramadhan 1431H. Rasa macam dah lama saya cuti. Ada tetamu Jumaat lalu. My adik, Siti datang ke rumah untuk berpuasa ngan kakaknya yg ABC ni . Maafla sebab tak sempat menjenguk. Kena layan tetamu,kan? (Er..ABC: Allah bagi cuti). hihi.. Hari Sabtu, kami wat projek cookies. Test tangan yg keras ni. Sambil ajar my adik guna oven, guna mixer. Resipi dalam post lain, kat sini, dan di sini.

Ahad, lepas antar buku kat library, kami balik ke Banting. Cuti sampai Isnin, sebab nak tengok2 kereta FIL yang accident aritu. Tapi, bengkel tu tutup pulak. Sempat saya bawa sikit biskut tu. MIL dan adik2 cakap ok, sedap! Rasanya dah pass sirim nak buat raya nih. :D.

Isnin, MAK (my MIL) ajak kami gi pengajian kat Sijangkang. Pengajian ini dibuat di rumah Imam dan jurunikah kat kampung Bt 8, Sijangkang. Kelmarin, bacaan AL QURAN telah sampai juzuk 27-28. Caranya bukan tadarus, tapi pengajian, di mana ustaz membaca secara laju (cara orang hafiz), dan kita menyemak bacaanya. Bacaan dibuat selama hampir 2 JAM iaitu 2 JUZUK SEHARI. Ustaz akan terangkan bbrp hukum dan cara bacaan yang biasa kita tersalah baca. Juga makna ringkas surah2 yang dibacanya. Ada satu part, ustaz itu menangis kerana sampai satu ayat berkenaan metaati ibu bapa. Ramai yg hiba.

Percayalah.. kelmarin hari Isnin, sungguh ramai penduduk kampung yg datang terutamanya kaum wanita. Mereka membawa tafsir dan al quran untuk menyemak bacaan. Hari ini, adalah hari khatam bg ustaz tersebut, juzuk 29-30. Ustaznya pun agak lucu, sering membahasakn kaum wanita sbg " MBAH " dgn panggilan dlm melayunya, nenek-nenek sekalian.. hihi.. dan permulaan pengajian akan ada nazam, atau syair dalam bahasa jawa. Lucu, tapi pengalaman baru. Dan dari segi bacaanya, saya yakin, ustaz trsebut seorang hafiz makna dan al quran. Juga biasa khatam al quran. Bayangkan.. hari ini, dia khatam di hadapan semua anak muridnya yang bermula awal ramadhan. Lenguh tu takyah cakap. Malu saya ngan semua mbah-mbah yang naik basikal jer bila balik rumah. tahan mereka duduk lama-lama. Padahal kita cuma menyemak ayat, bukan membaca. Rasa sungguh beruntung sekali!

BISKUT DAHLIA : Resipi dalam post asing. Dari resipidiana. Ushar blog che mat. Klik sini untuk lihat projek cookies kami.

BISKUT CHOCOLATE CHIPS: Resipi dalam post asing. Guna resipi chef hanieliza. Klik sini untuk lihat projek cookies kami


Biskut Dahlia


Salam sejahtera. Biskut dahlia. My adik Siti, datang ke rumah Jumaat lalu. Kami mengambil kesempatan, membuat test biskut raya. Selain chocolate chips, kami juga buat dahlia ni. Penat tu penat sebab kejap bunga tak jadi.. ambik balik.. picit lagi. huhu. Tetapi berbaloi, sebab dah lama tak buat sama2.. :D

Biskut dahlia kegemaran MAMA saya. Di ajar oleh mama saya sejak sekolah rendah. Seperti biasa bila dekat raya, tugas saya dan adik2 memicit doh dan membakar setelah mama saya dah ajar dan mulakan. Tahun ini, saya teringin nak buat biskut dahlia. Saya ushar blog che mat, che mat ambil dr resipidiana. Asal resipi Norazie RNet. Memang betul kata che mat, biskut ni elok jer bila pegang. tapi, cair di mulut. :D. Dah bawa ke Banting dalam cuti2 saya bbrp hari ni. Bagi family banting merasa. Alhamdulillah, mak kata Ok, sedap! Saya ambil sikit jer, selainnya bagi Siti buat kudapannya. Sian dia, penat pose, kena kerah buat cookies. ;) Terima kasih banyak2 buat che mat yg tayang aritu. Saya copy dr blog che mat. Mohon halalkan resipi dan untuk share kat sini. :)



BISKUT DAHLIA
Sumber: Che Mat, asal resipi: Norazie Rnet

BAHAN-BAHANNYA : ( anggaran 55 keping )

300 g mentega
160 g gula aising (mat guna 140 g)
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla (mat guna esen rose)
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
1. Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang.
2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.
4. Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
NOTA NURINDAH:
1. Nak buat bunga cantik, kena TEST banyak kali kat atas pinggan lain .Bila agak jadi, baru picit atas dulang.
2. Jarak-jarakkan dalam tray sebab biskut ni mengembang bila masak. Jgn sampai berlanggar ngan biskut sebelahnya, sebab nanti bunganya hancur.
3. Tips nak jadikan bunga cantik, picit acuan sambil berdiri. ;)


Sebelum pembakaran. Jarakkan sedikit kerana ia akan mengembang.


Selepas dibakar. :)

Biskut chocolate chips rangup



Salam sejahtera. Biskut chocolate chips rangup. My adik Siti datang ke rumah Jumaat lalu untuk berpuasa bersama. Sabtu, kami buat projek testing biskut raya. Selain biskut dahlia, kami juga buat biskut chocolate chips ni. Buat biskut ni senang jer, letak jer dalam tray. Ia akan meleper.

Kami buat tebal2 skit supaya rasanya ala biskut famous amous tu. Cuma badam cincang jer yg takde. Saya gantikan dgn chocolate rice. Juga, gulanya saya ganti soft brown sugar. Gula perang ini kurang manis, jika ingin lebih manis, kena tambah 1/3-1/4 cawan. Dah bawa ke Banting dalam cuti2 saya bbrp hari ni. Bagi family banting merasa. Alhamdulillah, mak kata Ok, sedap! Saya ambil sikit jer, selainnya bagi Siti buat kudapannya. Sian dia, penat pose, kena kerah buat cookies. ;) Terima kasih banyak2 buat kak liza. Mohon halalkan resipi dan untuk share kat sini ya kak. :)

BISKUT CHOCOLATE CIPS RANGUP
Sumber: FP Chef Hanieliza
(

Bahan A
250 g butter
160 g gula halus - nurindah: saya ganti soft brown sugar/gula perang
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla

Bahan B [gaul rata]
230 g tepung gandum]
20 g serbuk koko ] ayakkan
100 g coklat cips
50 g white coklat cips [boleh gantikan dgn coklat rice] -Nurindah: saya ganti chocolate rice
50 g badam cincang [roasted] - Nurindah: saya tak bubuh.
50 g nestum

Cara
1. Gaulkan butter dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau rata.
3. Masukkan bahan B perlahan dan kacaukan dengan senduk kayu.
4. Sudukan adunan kecil2 [besar guli] dalam loyang.
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.
NOTA NURINDAH:
1. Letak doh sebesar guli, dapat dalam 100 pcs. Saya buat besar2 sebab nak testing. Letak doh agak tebal supaya ia tidak rangup sangat. Oh ya, jangan risau, ia akan meleper.
2. Cara saya masukkan doh ke dlm tray, ialah sapu pada hujung sudu, baru letak dalam tray.
2. Saya suka soft brown sugar, sebab kalu terlebih pun rasanya tidak terlalu manis. Kalau nak ganti gula ni, kena tambah sikit, supaya ia serasi. (ikut rasa). Hasil adunan saya juga berwarna lebih gelap kerana menggunakan gula perang.
3. Tips untuk tahu biskut chocolate dan masak, ialah permukaan biskut nampak kering. Jangan tunggu sehingga bawah biskut hangus. ;)


Friday, August 20, 2010

Sahur : ikan cencaru goreng bercili, terung masak kicap, dan Kuih Berbuka

Salam sejahtera. 10 Ramadhan 1431. Kelmarin saya minta hubby belikan nasi kerabu. Nak buat sendiri, kena gi kedai cari kelapa parut. Dah serik gi kedai paling dekat ni. The owner tu, merungut2 masa saya mintak kelapa parut. maklumlah, bulan puasa ni, laku benor kelapa parut ngan santan. Saya pun taknak la nyusahkan dia. Hum.. baik gi pasar basah, tempat orang ada mesin perah santan tu. Saya cuma buat kuih tepung pelita (tak bape jadi.. :D dan karipap sardin sbb nak wat frozen skali. Berbuka ngan nasi kerabu beli juga. Oh ya, sahur pula ikan cencaru goreng bercili, dan terung grill masak kicap.

Ikan cencaru yang menjadi kegemaran saya bila kurang selera. Asalnya resipi ikan cencaru sumbat, saya aplikasikan dengan membuat cara ini pula. Sedap juga. Pernah buat masa sahur kat besut, family saya suka. Abis ikan tu dirantah.

IKAN CENCARU BERCILI

Bahan-bahan:

3 ekor ikan cencaru kecil -dilumur garam dan serbuk kunyit. Goreng garing.
4-5 tangkai cili merah - dibuang biji, kemudian tumbuk
2 ulas bawang putih - dtumbuk
1 inci halia - ditumbuk
1/2 sdk gula (ikut rasa)
secubit garam (jika perlu)

CARA: Tumis bahan tumbuk. Tambah gula, dan sikit garam. Biar sedikit garing.
Setelah masak, bole masukkan ikan dan gaul rata. Atau, tuang bahan cili di atas ikan, dan hidangkan.

Mulalah saya dgn pelbagai versi kicap. Moga2 bertambah selera kami. Di bawah, masak kicap utk sayur terung pulak.

TERUNG GRILL MASAK KICAP

Bahan-bahan:

2 biji terung panjang (saiz pendek skit) -dipotong bulat2.
1 ulas bawang putih -ditumbuk/ dicincang
1 biji bawang besar (saiz kecil) - ditumbuk/ dicincang
1 sdb sos tiram
2 sdb kicap masin
2 sdb kicap manis
Air secukupnya - untuk sedikit kuah

CARA:

1. Panaskan pan leper dengan sedikit minyak. Atur potongan terung tadi. Grill sehingga sedikit lebam. Guna api dapur kecil.
2. Dalam kuali kecil, tumis bahan tumbuk sehingga naik bau.
2. Masukkan air, kicap masin, kicap manis, sos tiram. Biar mendidih sekejap.
3. Masukkan terung yang siap digrill tadi. Biar sebati.
4. Angkat dan hidangkan.

KARIPAP SARDIN
Resipi karipap ni saya letak asing. Bole klik sini.

KUIH TEPUNG PELITA
Resipi kuih tepung pelita ni saya letak asing. Bole klik sini.

Karipap Sardin lagi..

Salam sejahtera. Kelmarin, saya sempat uli doh karipap ni. Ingat nak frozenkan. Alhamdulillah, tangan saya masih tak keras nak mengelim kulit karipap ni. Dapat 20 biji. Penat juga, tetapi, puas hati bila mengunyah kelimannya itu. hihi. Lagipun , resipinya menepati citarasa saya dan my hubby. Ia rangup dan tidak lembik bila sejuk. Inti sardin, yang tentu menambah selera. Resipi kak Suzi, dah pernah buat sebelum ni. Kali ni, saya update lagi resipinya. Terima kasih banyak2 buat kak suzi.Amat suka resipi ni. Mohon halalkan resipi ya kak.. :)


KARIPAP SARDIN
Sumber: Kak Suzi, perutkenyang.blogspot
Servings: 20 ketul

Kulitnya:
400 gm tepung gandum
2 sudu makan majerin planta
40 ml minyak masak di panaskan
150 ml air hangat (Nurindah :air panas, tapi bukan didih ya)
1/2 sudu kecil garam (campurkan pada air hangat)

Cara:

1. Masukkan tepung ke dalam sebuah mangkuk besar. Tuang kedua minyak dan majerin tadi ke dalam tepung dan gaul rata. (Nurindah:Boleh gaul dgn sudip kayu).
2. Setelah itu, masukkan air sedikit, sedikit dan terus uli menjadi doh yg lembut tapi jgn lembik.
(Nurindah: Mula-mula boleh kacau dgn sudi kayu, lepas tu, ulilah dgn tangan sampai adunan lembut -tempoh anggaran 15 minit).
3. Biarkan doh rehat kira-kira setengah jam.
4. Buatlah bebola-bebola mengikut saiz yg anda perlukan. (Nurindah:bahagikan doh 20 ketul)
4. Kemudian canai, bubuh inti dan kelim kemas-kemas. Goreng dgn kaedah terendam (deep frying) dgn api yg sederhana. Angkat dan toskan.
NOTA NURINDAH: setelah tiba masa mencanai, doh selebihnya di dalam bekas, ditutup supaya doh tidak cepat kering, dan lembut untuk dicanai.


Inti Sardin:
Servings: untuk 20 ketul karipap

1 tin sardin (kalau nak sedap, gunakan Ayam Brand)- (Nurindah: saya guna 1 tin besar sardin)
3 biji bawang besar (hiris)
2 sudu makan cili kering kisar
1 batang cili merah (hiris)
1 batang cili hijau (hiris)
½ sudu teh gula
secubit garam
jus dari 1/2 biji limau kasturi
2-3 sudu makan minyak utk menumis

Cara:

1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis separuh dari bawang hiris.
2. Masukkan cili kisar dan kacau lagi hingga garing.
3. Masukkan pula sardin dgn sedikit jer sos tomatonya, lebihan bawang hiris tadi dan juga cili hijau dan merah.
4. Kacau rata tapi pastikan ikan jgn terlalu hancur/lumat. Biarkan kasar-kasar sedikit.
5. Akhir sekali, masukkan garam, gula dan jus limau kasturi. Gaul rata dan angkat dari api.
NOTA NURINDAH: Saya kacau sehingga sedikit kering, atau nampak minyak.




Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (11) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (30) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (1) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (13) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (27) Nasi Goreng (17) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (3) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (1) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────