Salam sejahtera. Nampak tak itam2 tu? Saya bubuh lada hitam manyak2... pedas.. but yang peliknya My Hubby kurang suka plak pdas lada hitam. Siap mintak cili api lagi...huwa... takpelah. Resipi dari buku senangnya memasak ayam, chef hanieliza. Asalnya kepak ayam, tapi saya buat 1/4 ayam untuk dinner ;). Ayam ni saya bakar guna oven. Jika nak tengok versi yang lagi cantik sila ke blog kak hana, dan kak ummi ya.. Actually saya ada buku ni. Tapi saya jumpa ayam bakar ni kak blog kak hana, hihihi.... Takpela, alang2 saya malas taip resipi, saya copy jer resipi dari blog kak ummizaihadi ni. kak ummi rajin menaip. ;) Terima kasih banyak buat kak liza, kak hana dan kak ummi. izinkan saya share..


AYAM BAKAR - asal resipi kepak ayam bakar chef hanieliza, buku senangnya memasak ayam, resipi copy dari blog kak ummizaihadi
Bahan A:-
* 5 bahagian kepak ayam
* 1 sudu besar madu
* 1 sudu besar sos tiram
* garam secukup rasa
* minyak masak
Bahan B (ditumbuk):-
* 3 cm halia
* 1 sudu besar lada hitam
* 3 ulas bawang putih
Cara-Cara:-
1. Bersihkan kepak ayam dan basuh serta toskan.
2. Gaulkan ayam dengan semua bahan kecuali minyak. Perap selama 1 jam atau lebih.
3. Bakar di atas pemanggang hingga nampak garing.
4. Sapukan sedikit minyak kemudian bakar lagi. Balikkan ayam agar masak sekata.
5. Hidangkan bersama salad.

No comments:
Post a Comment