Salam sejahtera, selamat pagi. Sudah masuk tengahari. Baru sempat menyempatkan diri untuk mysweetlife. Sejak tadi berkampung di email, dan web tshirtmuslimah kami. Alah, bendi goreng. Tumis bawang merah,bawang putih yang dihiris, ikan bilis, masukkan sikit air. Kemudian masukkan bendi. masak sampai separuh empuk. Jangan risau jika berlendir sikit, tak terasa pun bila makan. :)Bahkan bendi amat membantu jika ada sengal2 tulang, kurang bendalir dalam badan. :)
Lala yang menjadi pujaan hati..hihi. Kempunan aritu tengok lala kak liza, embunrosaliza. Dibeli Ahad lalu, simpan lam freezer. Fuh, nasib baik elok jer. Tetapi isinya agak kecil. kadang2 dapat besar jugak. Musim lala kecik. Tetapi beli yg betul2 fresh. ada seketul dua jer yg kosong. Buat tumis malam tadi, halia takde. Tetapi ok jer. My Hubby dan saya dok merantah sampai habis setengah kilo lebih jugakla. hikhikhik...Oh, ya, kat sini lala RM 5 sekilo, kalau musim lala besar, naik harga skit. :)
LALA BERCILI
1. Lala setengah kg-bersihkan,buang kulit yang pecah2.
2. Cili boh atau cili kering yang dikisar 2 sudu (pedas sederhana. Tak cukup pedas, boleh tambah cili api)
3. Sepotong serai
4. Bahan tumbuk: Bawang besar 1/2 biji+ Bawang putih 2 ulas+ sepotong halia.
5. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masuk cili kisar. Biar cili masak.
6. Kemudian, masukkan lala, 1/2 sudu kecil garam dan perasa,sedikit air,serai dikacau rata. Tutup kuali dengan penutup periuk.Perlahankan api.
7. Sekali-skali kacau.Nampak kulit terbuka,dan kemerahan, dan isi mudah tertanggal dari kulit,kira masak dah tu. Tak lama... :)

Salam nur...
ReplyDeleteDua-dua lauk nur tu memang kena ngan selera akak...best! Kat umah akak pun selalu duk ulang2 lauk canggitu... :))
salam kak fzi,
ReplyDeletesama la kita, kak. dulu saya tak pandai masak bendi. skrg dah tau kelebihannya, baru rajin beli. ;)
lala, saya beli kat gerai ustaz tu :)
lala tu memang menggoda..
ReplyDeletekat umah hanya kRina dan Along jer yang makan, jadi tak selalu dapat buat.. huhu..
salam kak reena,
ReplyDeletesekali2 pekena lala, or kerang, memang laju makan... hihi