Salam sejahtera. Sotong, saya dah beli yang siap kembang kat pasar. Belum cuba lagi rendam yang kering, walaupun ada dijual kat pasaraya, sotong kering beserta ubat rendamannya. agaknya lagi murah,kan? tak perlulah terkejar2 nak masak cepat2 takut dia kurang fresh...hihi.. Kali ni saya guna resipi sambal kerang aritu, . Versi chef hanieliza. Gantikan saja dengan sotong kembang. Sotong kembang tu saya rebus dulu, sbb tak tahan bau air abu. ;) Actually, malam tadi versi masuk2 jer. Lebih kurang dengan resipi sambal kerang aritu... ;)
Versi lain yang betul2 rendam sotong kering ada di sini , di sini tak kurang juga di sini.
SAMBAL SOTONG KEMBANG -asal resipi sambal kerang chef hanieliza.
Bahan
2-3 ketul Sotong kembang beserta kepalanya - (saya rebus sekejap, toskan, potong kecil2)
1 labu bawang besar [mayang/hiriskan]
1/2 cawan jus asam jawa
3 s/b sos tomato
garam
gula
minyak
Bahan kisar
20 biji cili kering
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm belacan
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga garing dan naik minyak.
2. Masukkan jus asam jawa dan sos tomato. Kacau rata.
3. Masukkan gula dan garam, dan masakkan sehingga naik minyak dan pekat.
4. Masukkan sotong kembang dan bawang besar. Kacau rata.
5. Biarkan sebentar supaya bawang agak layu dan tutup api.
6. Hidangkan dengan nasi biasa/nasi lemak atau mee kari.

Salam Nur,
ReplyDeleteNampak sedap sotong ni Nur..
Kak Sweetie minat sangat masak sotong ni. tpi beli kat kedai jer dah siap masak, hubby n anak2 tak makan...
Hi Nur, uish rajinnye U! Mcm2 Nur masak! ;)
ReplyDeleteSambal sotong betul menggoda lor! Love dah lapar nih! uwaaa...
Pisang bakar ngan madu pun nampak bes!!! Sedap kan...love pun suke!!! :D
sedap! kita baru² ni je tahu sotong comek (yang kecik² kaler purple) tu buat sambal tumis pun sedap juga
ReplyDeletesalam nur. sambal sotong ni makan ngan nasik lemak sodap..
ReplyDeleteMakan dengan lontong...pergh!
ReplyDeletesalam kak sweetie,
ReplyDeleteoh, takpe kak. kita masak makan dua orang je la... ;)
hi kak love,
ReplyDeleteala dinner last night jer. hihi. pisang grill tu, nanti nak buat lagi...kiki
salam KOG,
ReplyDeleteoh, yang kecit tu laaagi sedap. dah rasa..kat kedai makan.. ;)
salam kak pah,
ReplyDeleteha btul3x.. makan ngan nasi lemak. pagi ni ingat nak buat, tapi balen sotong dah sikit...kihkih
salam ckLah,
ReplyDeleteha, betul jugak... buat kering2 sikit kan? yum yum..
Salam Nurindah...
ReplyDeleteSambal ni kalau dimakan dengan nasi lemak panas, kawankan dengan kangkung goreng belacan dan telur dadar... garenti best!
Sambalm ni kegemaran arwah anak Che Mid. Masa hayat dia dulu, selalu masakkan utk dia. Tapi dia takde, tak sampai hati nak masak walaupun che mid pun suka, asyik teringatkan dia.
ReplyDeletesalam nurindah..tara bfast ke hr ni,tunggu td nur tak ade pun-sedihnyer :( hehehe...sedap sambal sotong tu-sure x pedas kan :)
ReplyDeletesalam mamafami,
ReplyDeletebetul tu kak. kalu masih ada balen sotong tu, sah2 saya buat nasi lemak.. hihih. telur dadar? terlupa plak saya .. sdap jugak tu
salam chemid,
ReplyDeleteoh, Moga rohnya dicucuri rahmat. kalau kegemaran orang yg disayangi, memang slalu teringat2, kan?.
salam deliah,
ReplyDeletehahaha, ya lah tak pedas. guna cili kerinting jer. Bolehlah saya tahan. ;)