Salam sejahtera, selamat petang. Alhamdulillah, adik-adik saya, Nurul dan Nura dah selamat sampai di rumah kami pagi tadi. Saya pun buat-buat sibukla... hihi.. spatutnya saya bole balik kampung cuti skolah ni, tetapi banyak hal yang melibatkan duit dah terjadi spt, kereta rosak aritu...huhuhu.. jadinya adik2 saya yang naik Selangor, nak jalan2...
Kuih bakar ni buat separuh adunan, sebab tu ia leper. nak buat camna, pisang dahh tinggal 4 biji. Asalkan buat, kan? Alhamdulillah, sedap resipi kak Zana ni. Happy sangat. ;)
Buah tangan dari adik Nura. My Sis yang skrg kerja di kedai kek di Jertih. Lepasan STPM, dia tak nak mintak mana2, katanya nak ambik pengalaman kerja. Saya tak mampu nak sara dia kat kolej swasta. :(. Harap2 nanti saya dapat masukkan dia blaja kemahiran. Adik Nurul pula, dah nak masuk 2 tahun di maktab Kedah. Cuti2 malaysia...
So... moist dan chocolaty. Eh... ini dah lawan kak long ni.. hihih
KUIH BAKAR PISANG -sumber kak Zana,Johor
Bahan2
1 sisir pisang masak ( 10 - 13 biji).. di lenyek kasar .. byk ni coz sy suka pisang.. klau tak suka boleh kurangkan...
1 cwn tepung*
3/4 cwn gula*
1 cwn santan*
1 cwn susu sejat/cair*
1 biji telur*
2 sudu besar butter*
Cara2
1. Blender semua bahan*
2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter
4. Bakar 180C selama 45 minit.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
5. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt
huiish..kek lah pulak.
ReplyDeletekalau kRina buat, kukus jer.. nak senang katakan.
Kuih bakar pisang tu...nampak practicle...
ReplyDeletePisang pun banyak kat rumah ni, boleh cuba!
salam kak rina,
ReplyDeletekalu saya, terbalik, lagi rajin bakar dari kukus..hehehe... tapi yang ni adik saya yg buat ;)
salam ckLah,
ReplyDeleteya ... dan saaangat sedap. adik2 puji, dan tak cukup kuih bakar tu. hihii