Er... ini sesi mengasah skill. Jangan gelak, senyum takpe ;). Moga2 nanti bila masuk bulan puasa tidak lagi ada biskut2 saya yg terhangus, atau doh tak jadi masuk BIN yang menimbulkan kemalasan berbaking di tengah bulan puasa. Ataupun, moga tiada lagi keinginan yg membuak2 untuk memborong kilang biskut yang murah di Banting. Moga2 tahun ini, saya dapat berjimat. :)
Saya buat 1/2 doh. Akibat malas salin sukatan 1/2, semua kira pakai otak. akibatnya, ada yg terlebih, ada terkurang. biasala...kena topup. Hm, lenkali nak salin betul2... First round, garing bawah sbb letak tray tingkat 3, then round 2, tukar rak 2. Tepat2 25 min. Alhamdulillah... tak banyak, 2-3 hari lagi abes..kita buat yg lain pulak ya..



BISKUT MENTEGA KACANG
Hidangan: 25 kpg
250gm mentega
250gm tepung gandum
4 sdm susu tepung
4 sdm serbuk kacang (saya guna serbuk badam)
2sdk esen vanila
7sdm gula pasir (saya gula yg halus skit)
3 sdm gula perang
CARA:
1. Pukul mentega, gula pasir, dan gula perang hingga kembang.
2. Masukkan tepung, serbuk kacang, dan esn vanila. Kacau rata.
3. Uli adunan sehingga tidak melekat pada mangkuk.
4. Panaskan ketuhar oada suhu 150c.
5. Ratakan adunan tadi dengan penggelek dan terap mengikut bentuk kegemaran anda. Kemudian susun di atas dulang pembakar.
6. Bakar selama 15- 25 minit.

wah bagus ni bikin bisnis bulan ramadhan ni:)
ReplyDeletesalam cikmanggis,
ReplyDeleteHuwa...saya tak pass lagi... kiki