Menu tengahari. Hu, semua menu kami hari ni pedas2 kan? Tetapi, trust me.... actually tak pedas sangat pun.
Sambal udang dengan petai... Inilah sambal saya yg ori yang sering dikomen oleh My Hubby tersayang, katanya tak pedas..huhuh.. sebab saya campur banyak sos dari cili kisar...ngeee.. . Sebab itulah saya pulun cari banyak versi sambal tumis, supaya pekat dan pedas.... Untuk sambal udang, saya prefer sambal kak anis. kali ni kes malas nak tengok resipi, jadilah sambal cair ni...uhuks..
Cendawan tumis cili api yang dah banyak kali buat. Yang ni pedas, jangan tak caya... sebab My Hubby suka yang macam ni. Inilah faveret kami. MIL yang ajar. huhu, sedaaaap..! Resipi sempoi ada kat sini.
Ikan keli bercili padi. Ini, actually tak pedas sangat. Sebabnya saya tambah gula.Di bawah resipi sempoi saya. Ikan ni, salut2 gitu jer tapi basah.
IKAN KELI TUMIS CILI API
BAHAN-BAHAN :
2 ekor Ikan keli - diperap dengan kunyit dan garam, digoreng.
10 biji cili padi -ditumbuk
1-2 tangkai cili merah -ditumbuk
2-3 ulas Bawang putih -ditumbuk
1/2 biji bawang besar -ditumbuk
1 inci halia -ditumbuk
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
CARA
1. Tumis bahan tumbuk sehingga naik bau.
2. Masukkan gula, garam.
3. Tambah sedikit air. Biar sebati.
4. Masukkan ikan. Gaul sebati.
5. Angkat dan hidangkan

Salam Indah, selalu tayang menu yg best2 aje, kecur air liur melihatnya....
ReplyDeletesalam nurindah...windunyer kat kamu :)esp kat mknan yg enak2 tu-kehkehkeh :)
ReplyDeleteWah cendawan tu.....
ReplyDeleteckLah selalu buat sup atau goreng tepung...
Bolehlah cuba resepi ni pulak nanti.
salam Treat and Trick,
ReplyDeleteala kak. menu orang kampung jer. hihi
salam deliah,
ReplyDeletewindu jugak kat deliah yg comel... :)
salam ckLah,
ReplyDeletesaya pun slalu jg buat cendawan goreng... rantah jer... hihi
nak kenal lagi ttg ikan keli??jom mai blog khas untuk ikan keli... :)
ReplyDelete