Semua ni, tayangan sebelum masuk peti ais.
Perasa dan pewarna minuman.
Salam sejahtera, selamat petang. Dah lama berniat nak buat dadih. Sejak 2 tahun lepas, saya asyik menggunakan dadih segera. Even, amat mudah, tetapi hati teringin nak buat yang lebih ekonomi dan homemade. Saya jumpa resipi Eonis di Forum Cari.com. Katanya dibuat untuk berniaga, jadi sukatannya hampir 46 cup. Ramai yang telah mencuba. Apa salahnya, bahan-bahannya pun murah. Kata eonis, ini ialah dadih versi goyang. Tayangan dadih saya yg 8 cup ini,adalah sebelum masuk peti ais.
NOTA NURINDAH: Dadih Eonis ni,mula2 memang nampak cam berair. Letak dlm peti sejuk, Insya Allah, cantik goyangnya. 2 gm, hasilnya saangat goyang. utk 3gm, kurang goyang skit. Saya sukat guna timbang elektronik, sbb tu tak susah. Di bawah ada 2 sukatan, sukatan banyak dan sukatan sikit.
UPDATED 7/7/10
DADIH EONIS - Sukatan 1/5 dari asal. 8-9 cawan dadih.
Sumber Eonis, forumcari.com
Nota Nurindah: Sukatan agar-agar telah diubahsuai kepada gram. Bole cuba mengikut piawaian masing2
Bahan2
720 ml Air
106 gm Susu tepung fernleaf segera ...bancuh siap2 ngan air.
80 gm Gula pasir
Sedikit perisa jagung, rose. (perisa minuman)
garam sedikit
2 - 3 gm agar-agar (mengikut piawaian masing2)
esen vanila
Cara2
1. Masak agar2 ngan air hingga hancur.
2. Tapis bancuhan susu tadi ke dalam periuk..
3. Bubuh gula, garam, esen vanila.
4. Rasa dulu mengikut tahap manis masing2 (Nurindah:saya tambah 1/2 sd gula)
5. Ambil 1/3 utk pior susu, tapis. Kemudian isikan ke dalam bekas kecil*.
6. Ambil 1/3 lagi, bubuh dalam mangkuk dan msukkan perisa rose. Kemudian tapis, isikan ke dalam bekas kecil*.
7. 1/3 lagi masukkan perisa jagung. Kemudian tapis, isikan ke dalam bekas kecil* .
8. Biarkan dadih sejuk.
9. Bila betul2 sejuk... tutup cawan dadih dengan penutupnya. Masukkan ke dalam peti ais.
* Bekas Dadih
Sukatan ASAL EONIS
DADIH EONIS - Sukatan ASAL. 46 cawan dadih. Sumber Eonis, forumcari.com
Bahan2
Air 3600 ml
Susu tepung fernleaf segera 530 gm - bancuh siap2 ngan air.
Gula 400 gm
Sedikit perisa jagung, rose - (perisa minuman) (eonis buat 3 jenis = pior susu, jagung, rose)
Garam ckit
Agar-agar 3/4(eon beli yg 20gm tu) rendam air dulu..
Cara2
1. Masak agar2 ngan air hingga hancur.
2. Tapis bancuhan susu tadi ke dalam periuk..
3. Bubuh gula, garam, esen vanila.
4. Rasa dulu mengikut tahap manis masing2 (Nurindah:saya tambah 1/2 sd gula)
5. Ambil 1/3 utk pior susu, tapis. Kemudian isikan ke dalam bekas kecil*.
6. Ambil 1/3 lagi, bubuh dalam mangkuk dan msukkan perisa rose. Kemudian tapis, isikan ke dalam bekas kecil*.
7. 1/3 lagi masukkan perisa jagung. Kemudian tapis, isikan ke dalam bekas kecil* .
8. Biarkan dadih sejuk.
9. Bila betul2 sejuk... tutup cawan dadih dengan penutupnya. Masukkan ke dalam peti ais.
* Bekas Dadih
salam...dgn muka x maluny sy nak SEMUA perasa blh kan,kan,kan-ngeeeee :)
ReplyDeletekakpah selalu buat dadih segera. nanti nak cuba lah resepi ni. copy ek..
ReplyDeletesalam deliah,
ReplyDeleteer.. kita buat lagi nak? ;)
salam kak pah,
ReplyDeletesama la ngan saya. :)
Salam,
ReplyDeleteSusu tepung dibancuh dengan air dari 720 ml tu ke?
thanks :)
Salam nur..terima kasih sudi kelaman sofieyya..www.alkiram.net
ReplyDeleteMengenai dadih nie akak dh cuba dulu masa memula aktif kt sana..mmg kt sukatan tu kena other skit klu nk kasi goyang2..tp best betoi resipi eonie nie..terima kasih upkan semula untuk tatapan umum dan sukatan baru yg best tu..akak copy yer.salute nur nie rajin lahh
salam sakinah,
ReplyDeleteoh, tak. saya tambah air lain kat susu tu. sama2.. :)
salam sofieyya,
ReplyDeleteoh, dah penah try ya. Saya ni first time baru cuba. Mula2 rasa susah, tapi sbb buat try buat sikit dulu, tak ralat kalu tak jadi.. hihi.
Alhamdulillah, yang ni menjadi. Bole, copy jer kak. :)