Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Friday, June 18, 2010

Dadih Eonis - Updated resipi

Semua ni, tayangan sebelum masuk peti ais.

Perasa dan pewarna minuman.

Salam sejahtera, selamat petang. Dah lama berniat nak buat dadih. Sejak 2 tahun lepas, saya asyik menggunakan dadih segera. Even, amat mudah, tetapi hati teringin nak buat yang lebih ekonomi dan homemade. Saya jumpa resipi Eonis di Forum Cari.com. Katanya dibuat untuk berniaga, jadi sukatannya hampir 46 cup. Ramai yang telah mencuba. Apa salahnya, bahan-bahannya pun murah. Kata eonis, ini ialah dadih versi goyang. Tayangan dadih saya yg 8 cup ini,adalah sebelum masuk peti ais.

NOTA NURINDAH: Dadih Eonis ni,mula2 memang nampak cam berair. Letak dlm peti sejuk, Insya Allah, cantik goyangnya. 2 gm, hasilnya saangat goyang. utk 3gm, kurang goyang skit. Saya sukat guna timbang elektronik, sbb tu tak susah. Di bawah ada 2 sukatan, sukatan banyak dan sukatan sikit.


UPDATED 7/7/10
DADIH EONIS - Sukatan 1/5 dari asal. 8-9 cawan dadih.
Sumber Eonis, forumcari.com
Nota Nurindah: Sukatan agar-agar telah diubahsuai kepada gram. Bole cuba mengikut piawaian masing2

Bahan2
720 ml Air
106 gm Susu tepung fernleaf segera ...bancuh siap2 ngan air.
80 gm Gula pasir
Sedikit perisa jagung, rose. (perisa minuman)
garam sedikit
2 - 3 gm agar-agar (mengikut piawaian masing2)
esen vanila

Cara2
1. Masak agar2 ngan air hingga hancur.
2. Tapis bancuhan susu tadi ke dalam periuk..
3. Bubuh gula, garam, esen vanila.
4. Rasa dulu mengikut tahap manis masing2 (Nurindah:saya tambah 1/2 sd gula)
5. Ambil 1/3 utk pior susu, tapis. Kemudian isikan ke dalam bekas kecil*.
6. Ambil 1/3 lagi, bubuh dalam mangkuk dan msukkan perisa rose. Kemudian tapis, isikan ke dalam bekas kecil*.
7. 1/3 lagi masukkan perisa jagung. Kemudian tapis, isikan ke dalam bekas kecil* .
8. Biarkan dadih sejuk.
9. Bila betul2 sejuk... tutup cawan dadih dengan penutupnya. Masukkan ke dalam peti ais.
* Bekas Dadih


Sukatan ASAL EONIS
DADIH EONIS - Sukatan ASAL. 46 cawan dadih. Sumber Eonis, forumcari.com

Bahan2
Air 3600 ml
Susu tepung fernleaf segera 530 gm - bancuh siap2 ngan air.
Gula 400 gm
Sedikit perisa jagung, rose - (perisa minuman) (eonis buat 3 jenis = pior susu, jagung, rose)
Garam ckit
Agar-agar 3/4(eon beli yg 20gm tu) rendam air dulu..

Cara2
1. Masak agar2 ngan air hingga hancur.
2. Tapis bancuhan susu tadi ke dalam periuk..
3. Bubuh gula, garam, esen vanila.
4. Rasa dulu mengikut tahap manis masing2 (Nurindah:saya tambah 1/2 sd gula)
5. Ambil 1/3 utk pior susu, tapis. Kemudian isikan ke dalam bekas kecil*.
6. Ambil 1/3 lagi, bubuh dalam mangkuk dan msukkan perisa rose. Kemudian tapis, isikan ke dalam bekas kecil*.
7. 1/3 lagi masukkan perisa jagung. Kemudian tapis, isikan ke dalam bekas kecil* .
8. Biarkan dadih sejuk.
9. Bila betul2 sejuk... tutup cawan dadih dengan penutupnya. Masukkan ke dalam peti ais.
* Bekas Dadih


8 comments:

Deliah's Deli said...

salam...dgn muka x maluny sy nak SEMUA perasa blh kan,kan,kan-ngeeeee :)

kakpah said...

kakpah selalu buat dadih segera. nanti nak cuba lah resepi ni. copy ek..

indahhouse said...

salam deliah,
er.. kita buat lagi nak? ;)

indahhouse said...

salam kak pah,
sama la ngan saya. :)

Sakinah said...

Salam,

Susu tepung dibancuh dengan air dari 720 ml tu ke?

thanks :)

suesofieyya@cairo said...

Salam nur..terima kasih sudi kelaman sofieyya..www.alkiram.net

Mengenai dadih nie akak dh cuba dulu masa memula aktif kt sana..mmg kt sukatan tu kena other skit klu nk kasi goyang2..tp best betoi resipi eonie nie..terima kasih upkan semula untuk tatapan umum dan sukatan baru yg best tu..akak copy yer.salute nur nie rajin lahh

indahhouse said...

salam sakinah,
oh, tak. saya tambah air lain kat susu tu. sama2.. :)

indahhouse said...

salam sofieyya,
oh, dah penah try ya. Saya ni first time baru cuba. Mula2 rasa susah, tapi sbb buat try buat sikit dulu, tak ralat kalu tak jadi.. hihi.
Alhamdulillah, yang ni menjadi. Bole, copy jer kak. :)

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────