Salam sejahtera. Malam tadi buat daging kicap ni. Dulu buat versi ada kuah. Tapi malam tadi, saya pekatkan, sebab dah ada sup sayur cendawan. Alhamdulillah, sedap. My Hubby pun suka. :)
DAGING GORENG KICAP
Daging - dihiris nipis, direbus, toskan.
1/2 biji Bawang besar saiz sederhana -dikisar
3 ulas Bawang putih - dikisar
2 ulas bawang putih - ditumbuk, gaul dengan daging yang siap direbus
2 inci Halia - ditumbuk, gaul dengan daging yang siap direbus
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
1 batang kecil kulit kayu manis
2 sdb Kicap manis (jenama Habhal)
2sdb Kicap masin (jenama Habhal)
1 sdb Sos Tiram
1 tangkai Cili merah -dihiris
1/2 cawan air
CARA:
1. Daging yang siap direbus diperap sekejap dengan halia dan bawang putih yang ditumbuk.
2. Tumis bahan-bahan kisar beserta bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis. Tumis hingga naik bau.
3. Masukkan kicap manis, kicap masin dan sos tiram. Masukkan air. Biar mendidih.
4. Masukkan daging. Biar ia sebati dengan api dapur perlahan. Biar pekat sikit.
5. Angkat dan hidangkan.

No comments:
Post a Comment