Sup ayam hadnyai. Semerbak bau dalam rumah... ;)
Salam sejahtera. Sedap sup ni.. Bau semerbak dalam rumah. Memang rasa laparlah nak makan... hihih. Saya buat sikit jer ayam, bahagian kepak dan drummet, potong kecik2. Perasan tak kuahnya kuning skit, sbb tumbuk bahan dalam lesung bekas tumbuk kunyit.. :D. Saya pun bubuh cendawan macam kak Nor. Tambah sikit kiub ayam. sbb tak sabar nak makan, lupa nak potong daun sup segala. Saya juga taruk 4-5 biji cili, huish... berselera My Hubby makan, tapi saya plak yang asyik minum air..kihkihkih...
SUP AYAM HADNYAI - Sumber resipi dari Pyhonda,MyR.Copy dari rumah kak Nor,secubitgaram.
* 1) Sebelah ayam dipotong-potong
* 2) 3 ulas Bawang putih dan 5 ulas bawang merah, 3 biji cabai, 4 cm halia ditumbuk lumat.
* 3) 7 cm lengkuas dihiris sederhana nipis dan tumbuk untuk pecahkannya.
* 4) 5 batang serai ditumbuk untuk pecahkan.
* 5) 2 sudu besarKetumbar ditumbuk lumat, 1 sudu kecil jintan manis dan jintan putih ditumbuk sehingga lumat.
* 6) 2 biji bunga lawang, 5 biji buah pelaga, 3 ketul kayu manis dan 3 kuntum bunga cengkih
* 7) daun sup, daun bawang, daun sadri dan batang sadri
* Nurindah tambah: Cendawan kembang, dan 1/2 kiub ayam.
1. Tumiskan bawang putih, merah, cabai, halia, ketumbar, jintan manis dan putih, bunga lawang buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih, lengkuas dan serai sehingga menaikkan bau yang semerbak harum dan mewangi
2. Masukkan ayam yang sudah dipotong-potong mengikut citarasa kedalam tumisan tadi dan gaulkan sehingga rata tutup dan biarkan 5 minit. Masukkan batang sadri
3. Masukkan 5 cawan air dan biarkan sehingga menggelegak.
4. Tambahkan garam secukup rasa n sedikit saja gula untuk menyedapkan rasa kuahnya.
5. Hiriskan daun bawang, sup dan sadri taburkan pada hidangan. Perahkan sedikit limau nipis. Sedia untuk dimakan dan dihirup.....aahh..sodapnya
No comments:
Post a Comment