Salam sejahtera, selamat pagi. Maaf, roti ini tanpa mix vege sebab takde. Diselaputi oleh mayonis, dan sos cili. Tak berapa gebu, tetapi adunan hasil tangan saya. Mula2 uli guna tangan, sampai dah lenguh, barulah masuk stand mixer sampai adunan tak koyak bila ditarik. Deco-deco hasil tunjuk ajar My adik Nura yang kerjanya mmg buat roti hari2 di kedai kek. My adik Nurul pula ambik gambar2 ni dan menyapu2 sos. Inilah permainan kami petang Sabtu tu... :):):)
Di antara yang cantik dipamerkan. Macam2 deco kami buat. Yang lain, ada inti coklat yang hangus, bun yang tak brape naik pun ada...hihihih.
Er... ini bentuk apa Nura? hihihi.. Alhamdulillah.... sangat lembut resipi Alex Goh ni... ambil dari blog CMG. Terpikat kat blog kak hana aritu. Bila My Hubby balik kerja, dia cakap "Buka kedai roti ke?" hahahaha...
MIX VEGE SAUSAGE BUN - sumber dari blog CMG,che mat gebu. Resipi asal buku Chef Alex Goh. Terima kasih banyak che mat, halalkan ya..
BAHAN DOH ROTI :-)
300 g tepung roti
60 g gula halus
5 g garam halus
10 g susu tepung
1/2 camca teh bread improver
1/2 camca teh bread softerner
2 camca teh instat yeast (mauripan)
30 g telur (pecah kan 1 biji telur, pukul sedikit dan timbang)
150 ml air
30 g mentega
BAHAN LAIN :-)
8 batang sosej ayam "ayamas", celur 5 minit, tos dan sejukkan
Mix vege secukupnya
Sos tomato secukupnya
Mayonnaise secukupnya
Telur untuk disapu (baki 30 g tadi)
CARA MEMBUATNYA :-)
1. UNTUK DOH ROTI :- Campur semua bahan2 untuk dok kecuali mentega, gaul hinnga menjadi doh, tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut dan anjal (kurang lebih 15 - 20 minit). Bulat2kan dah, letak dalam bekas dan balut bekas tadi dengan plastik bersih, biar 1 jam hingga doh naik. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 dalam Bread Maker, pilih setting untuk "DOH", tekan "ON" dan tunggu hingga siap.
2. UNTUK MIX VEGE SAUSAGE BUN :- Keluarkan doh, tumbuk dan bagi kepada 8 bahagian sama besar, bulat2kan doh dan biar doh rehat 10 minit.(Nurindah:saya ikut cara kak hana,timbang 40gm setiap satu ketul) Ambil satu doh canai memanjang sama ukuran dengan sosej tadi. Balut sosej dan kerat kepada 4 bahagian sama besar, kemudian kerat lagi supaya mendapat 8 keratan (seperti dalam gambar).
3. Pusingkan setiap belahan tadi ke kanan dan ke kiri sehingga mendapat bentuk macam dalam gambar. Alihkan ke dalam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Tekan sedikit roti, buat kaedah sama untuk baki doh dan sosej tadi. Biarkan 45 minit hingga naik.
4. Sapu dengan telur, tabur dengan mix vege dan paipkan mayonnaise dan kemudian sos tomato. Buat hingga siap. Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 20 - 25 minit. Sejukkan atas jaringan sebenuhnya sebelum dihidangkan..

Di antara bahan-bahannya..

Pemerapan pertama 1 jam..

Step 1, cara adik Nura..

Siap dibentuk..

Diletak dalam dulang untuk dibakar. Er... nampak tangan Nura jer. ;)

Macam2 deco.. ;)

besar tu ..
ReplyDeletemakan sebiji pun dah kenyang.
hehe..
salam nurindah..kite suke roti ni tp kite malas nak bt..klulah duduk sblh rumah dh tentu dpt sebakul! :D
ReplyDeletesalam kak rina,
ReplyDeleteahaha. nampak jer besar. kejap jer abis tu.. ;)
salam deliah,
ReplyDeletehahaha. saya buat cikit, kalu nak sebakul jom buat sama2... hihihi