Grilled bananas. Semua di bawah menu kelmarin ya... :)
Di bawah, ada resipi versi kak Sheila dan kak Love... Thanks a lot buat kakak berdua kerana sudi share dessert ni. :)
Cekodok pisang. Menu yang pasti ada bila beli pisang. Seb baik jadi bulat2... tuntut ilmu dengan MIL dan kak watie, watierman. Cekodok kak watie mmg bolat, geram tengok...ikiki
Salam sejahtera selamat pagi,
Moga semua sihat2 saja hari ini, 24 jamadilakhir, ada 6 hari lagi menjelang Rejab. Seperti kata2 syair ini :
"Rejab bulan menabur benih Sya'ban bulan menyiram tanaman Ramadan bulan menuai."
Bermulalah gencatan ibadah, jua puasa sunat bagi seluruh umat Islam untuk merebut kelebihan bulan Rejab. Tidak kurang bagi yg belum untuk qada' puasa kerana masalah kesihatan atau sbg seblum ini, bersegeralah sebelum syaaban. Seperti hadis ini:
Sumber : zaharuddin.net
* Tindakan A'isyah r.a yang melewatkan Qadha pula boleh di jadikan hujjah bahawa beliau mengasingkan kedua-dua puasa Qadha dan Syawwal. Maka inilah yang terpilih sepatutnya. (tidak gabungkan kerana Aisyah r.a tidak menggabungkannya) . Aisyah menyebut :
كأن يكون عليّ الصيام من شهر رمضان فما أقضيه حتى يجئ شعبان
Ertinya : Kewajiban ke atasku untuk puasa (Qadha) dari puasa Ramdhan, tidaklah aku menggantinya sehingga datang sya'ban" ( Riwayat Muslim, no 101).
Moga kita semua memperoleh kekuatan. Dah panjang saya tulis ni. Di bawah resipi pisang grill kak Sheila, ada juga di rumah kak Love. Tersebar juga di rumah kak hana,kanazawa. Versi saya ni, guna Honey jer. My Hubby prefer madu. Tetapi, resipi di bawah yang ori.. Fuh...memang tak rugi beli pisang. Nantikan versi ada eskrim plak...hehehe..
PISANG BAKAR SOS KARAMEL - sumber kak Sheila
Bahan
* Pisang berangan/emas - di belah dua atau bulat
* 1 cawan gula
* 2 sdb batter/majerin
* 1 cawan air
* Pisang di bakar atau di golek2kan atas Pan hingga keperangan
* Dlm kuali masukan gula hingga cair keperangan pelahankan api, masuk air behati2 takut meletup
* Masuklan batter kacau hingga pekat
* Bolehlah di sajikan besama pisang,, sdp di mkn sejuk
GRILLED BANANAS WITH CARAMEL SAUCE - From Sis Love, source kak Sheila
Ingredients :~
* riped bananas, halved ~ I used 6 bananas
* 1 cup sugar
* 1 cup water
* 2 tbsp margerine
Method :~
1. Grill banana pieces, leave aside.
2. Heat sugar in pan until it turns light brown. Add water slowly and stir. Add margerine, stir and dish out.
3. Serve grilled bananas with the caramel sauce. Done.
salam nurindah :) bagus info kat atas tu...lps tu dihidangkan dgn mknan sedap sbgai juadah buka puasa...dah tentu esok akan brpuasa lg :) t.kasih berkongsi!
ReplyDeletesalam deliah,
ReplyDeletetengah puasa? bagus2... moga kita smua dapat kekuatan untuk tingkatkan ibadah. kalu wat dessrt ni, jimat beli kuih muih, kan? ;)
kak mas baru je beli pisang berangan, boleh buat jap lagi, nampak sedap sangat pisang tu....
ReplyDeletesalam kak mas,
ReplyDeletesdap tu guna pisang berangan. saya cuma dapat rastali..
Indah,
ReplyDeletesori ye. dah malam baru sampai.
tenet kat ofis tu kejap ok kejap down.
grilled banana? tak pernah terfikir pon. macam pisang salai tu ke rasanya?
papepun...pisang masak apa pon mmg kRina suka..
salam kak rina,
ReplyDeletehihi. lebih kurang..tapi laagi moist :)