Resipi Keria ni, saya merujuk kuih keria Quinnie dan telah disesuaikan dengan adunan saya seblom ni.
KUIH KERIA - diolah semula oleh nurindah, sumber Quinnie
Bahan: (updated)
Menggunakan 1/3 adunan asas dalam post seblum ni,
Tambahan bahan:
# 1 sdm tepung gandum
Untuk menyira keria:
# 1/4 cawan gula untuk menyira dan sedikit air (anggaran 2:1)
Cara: (updated)
1. Uli adunan dengan bahan tambahan hingga sebati.
2. ambil sedikit adunan tepung, dibulat-bulatkan dan buat lubang ditengahnya. jadikan seperti gelang.
3. Adunan agak melekat2 masa membentuk. Bentukkan scara perlahan2.
4. Sedia digoreng
5. goreng hingga masak dan kuning. toskan kueh tadi.
6. panaskan gula dengan sedikit air didalam kuali. kacau hingga likat dan kemudian masukkan kueh yang telah siap digoreng tadi. kacau rata/ golek-golek hingga gula melekat dikueh. padamkan api dan bolehlah diangkat.
Kuih keria sebelum pembakaran. Takde acuan donut tu. Just bulatkan, lubangkan ngan tudung botol kat tengah..
Digoreng sekejap untuk difrozenkan.
Siap letak lam bekas utk frozenkan
salam indah. rajinnya indah. mcm2 versi blh buat dgn doh keledek tu. baek punya...:))
ReplyDeletesalam kak anis,
ReplyDeletea'a kak. cuma tambah2 skit bahan jer, bole rasa macam2 dan Senang kerja saya...hihihi.