Light cheese cake. Amat lembut...
Ciskek saya takmo naik gebush cam ciskek ros dan kak hasue, tapi saya happy sbb sekurang2nya ada gak rupa ciskek...ahaks..:)
Salam sejahtera, selamat petang,
Hari ni saya cuba buat ciskek skali lagi. Seblom ni pun, dah try buat light cheese versi buku.. Dah lama teringin blueberry light cheese kat rumah kak hasue. Tapi, takde plak blueberry filling. Jadi, saya buat simple, macam slice cheese sajer. Adunan dan cara saya amik kat rumah kak hasue . Saya juga ada merujuk rumah ros, jintanmanis. Jadi, saya tak letak resipi kat sini kerana versi saya ni, combine. ;) Yang pasti, saya menggunakan api "Bottom" utk resipi ciskek ni, dan seperti biasa kaedah "bain marie". Terima kasih kepada ros dan kak hasue kerana berkongsi resipi mereka.
salam nur..tak pe ..yg penting rasanya sedapkan lain kali cuba lg ye pastu hantar kat umah akak sikit.....
ReplyDeletesalam nur,nampak sedap tu.sy pnh gak bt...dia x mo naik gak :(nnt nurindah dah dpt tips share2 eh :)
ReplyDeletesalam datin el,
ReplyDeletecdgn bagus tu kak. kna bagi sifu test dulu. hihi
salam deliah,
ReplyDeletewah..sama la kita. ciskek saya aritu pun takmo naik. Tapi adala rupa.. nanti kalu ada tips saya bagitau ya..
Salam nur..tips nak bagi naik ciskek ni adalah masa pukul telur n gula jadi meringue tu..selalunya kalo x jadi kat sana memang kek ni x mau naik n gebu..takpe,lepas ni leh cuba lagi yer.. ;)
ReplyDeletesalam kak hasue,
ReplyDeleteoh, tima kasih banyak kak. ms meringue dah pukul kembang tak jatuh dah. agaknya kena pukul lama lagi kot. hihi. Insya Allah, kak. saya akan cuba lagi. :). Thanks a lot kak..