Panna cotta takde mango puree...
Makan dulu ya... ;)
Salam sejahtera, selamat petang,
Kat sini dah hujan rintik2. Sedangkan saya baru siapkan panna cotta mangga nih. Takpe la kan? Dessert tengah sejuks. Ggggggrrrr....
Susu segar takde, guna susu cair sejat FnN jer. jgn gelak ek. dah itu je yg ada. Jadila panna cotta ni versi susu sejat. hehe. Dah lama terpikat ngan stoberi panna cotta kak hana, pic panna cotta CMG la.. dan macam2 lagi la. :) Tak tahan saya. hihi. Akhirnya saya amik dr blog kak Nor, Teganu. Terima kasih banyak2 kak, sbb tayang resipi ni. Hilang kempunan saya. :)
MANGO PANNA COTTA -sumber Gert, kopipes dari Kak Nor, secubitgaram
Nota Nurindah updated 3 mei 2010: Gelatin dan agar-agar tak sama. kat sini, susah cari gelatin halagel tu. Bila guna agar-agar, rasanya kenyal2. baru tau, guna gelatin is more delicious. pastikan beli gelatin dulu.
Ingredient:
7 grm gelatin (1 packet) + 3 tbsp of water
2 ½ cups full cream milk (nurindah: takde, saya ganti susu sejat FN)
1/4 cup sugar (nurindah: saya guna gula pasir jadikan 1/2 cup)
1 tsp vanilla
1 ripe mango – cut into small cubes or puree
1. Mix the gelatin and water together and set it aside to bloom.
2. Put the milk and sugar in a saucepan, cook over low medium heat until bubbles form around the edges of the saucepan. (nurindah:saya masukkan agar2 AAA tu skali)
3. Remove from heat and add in the vanilla and stir in the gelatin. Stir until the gelatin dissolved.
4. Pour the mixture into six ramekins or cups. At this stage you can add in some cut mango and refrigerate until set or you can serve it with some mango puree. (nurindah:saya tapis dulu agar2 tu masa masukkan dalam cup)
Nota : Disebabkan saya guna serbuk agar2 yg menyatakn di paketnya supaya didihkan, jadi saya masukkan skali masa didihkan tu. Guna api slow je tau.
panna kota, kalau dimelayukan jadi apa ye? lengkong mangga?
ReplyDeletesalam KOG,
ReplyDeletehihihi. agaknya kot...