Daging batang pinang takde. Saya guna daging biasa, tapi kena direbus dulu la, bagi lembut. :) Bistik daging saya ni, agak berkuah sebab saya guna sepenuhnya air rebusan daging, dan nampak merah, kan?. Ika punya sedikit berkuah. CMG punya lain jugak. Tapi, sukatan bahan sos, saya sukat betul2. Takpe la,kan? Anggap jerla, bistik daging saya ni, bistik berkuah, sbb sayang la nak buang air daging tu. hahaha. Asal-usul resipi dr buku Chef Norzailina Nordin. Terima banyak2 sbb share resipi CikMat dan ika. Izinkan saya share kat sini ya..:)
BISTIK DAGING -sumber CMG, kopipes dr umah Ika
BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g daging batang pinang
400 g ubi kentang, dikiub 2 cm (kurang lebih 4 biji, boleh kurangkan kalau suka)
4 camca besar tepung gandum
4 camca besar margerine
3 camca besar minyak masak
1 camca teh lada hitam biji, ditumbuk halus
4 cm kulit kayu manis
Garam dan gula secukup rasa
Kacang pis, untuk hiasan
BAHAN KUAH :-)
200 ml air (mat lebih kan sikit)
120 ml sos tomato
2 camca besar cili kisar
1 camca besar tomato puree
1 kiub stok daging (optional)
BAHAN DIKISAR :-)
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Daging dipotong kiub, cuci bersih, toskan dan lap dengan paper towel hingga kering. Gaul daging tadi bersama tepung, lada hitam tumbuk dan garam. Perap 30 minit dalam peti sejuk.
2. Dalam kuali, panaskan minyak + margerine hingga cair. Goreng daging tadi hingga perang. Angkat dan ketepikan. Dalam kuali yang sama, masukkan kayu manis dan bahan kisar, tumis hingga harum. Masukkan kentang dan kacau rata. Tuang air dan masak hingga kentang 1/2 empuk.
3. Masukkan daging dan semua bahan2 kuah. Kacau rata dan tutup kuali dan masak dengan api perlahan hingga kentang empuk (tambah sedikit lagi air jika perlu). Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar pekat, rasa dan jika ok boleh matikan api.
4. Hidangkan dengan menabur kacang pis sebagai hiasan. Sedap dimakan bersama roti dan nasi...Selamat mencuba untuk semua!!!

No comments:
Post a Comment