Ni versi saya. Terlebih kung fu.. haha
Salam sejahtera, selamat pagi,
Pagi ni kami dah sepakat, nak bekfes ciskek ngan balen dinner buka pose kami kelmarin. Kali ni, kita buat siew pak choy bertelur plak. Asal namanya siew pakchoy sos tiram jer. Versi saya ni, cincai jer, sepatutnya telur tu, dikacau ala2 kuah mee kung fu gitu.hihi. Dah terlebih kung fu plak. Banyak bahan tambahan dia saya tak bubuh, sbb malas. hakhak...tapi di sini, saya sertakan resipi asal ya..
SIEW PAK CHOY SOS TIRAM
Bahan-bahan:
280ml air
1 kg sayur sawi pakchoy (saya buat dlm 5 jambak pakchoy tu)
1 biji telur
1/2 sdm tepung jagung (utk memekatkan kuah)
2sdm sos tiram
2 ulas bawang putih (ditumbuk) - (saya cincang bawang putih tu)
Garam secukup rasa
1sdm minyak masak
Air utk merebus
Tambahan: (nurindah:saya tak masukkan)
1 batang lobak merah (dihiris halus memanjang)
1 tangkai daun bawang (dihiris)
1 biji cili merah (dihiris)
1/2 sdm bawang goreng (utk ditabur)
Cara memasaknya:
1. Didihkan air, masukkan sawi dan rebus seminit ( saya agak hingga daun dan batangnya agak lembut tapi msih rangup)
2. Angkat dan masukkan di dalam air sejuk.
3. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan sos tiram, 280ml air dan biar mendidih.
4. Masukkan telur, dan garam secukup rasa. Kacau rata.
5. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan masukkan ke dalam kuah tadi. Kacau hingga pekat.
6. Susun sawi dalam pinggan dan tuang kuah tadi. Hias dengan cili merah, lobak merah, daun bawang dan tabur bawang goreng di atasnya.
Ni gambar asal dari Buku. cantik kan? ;)
No comments:
Post a Comment