Yang di atas..adalah menggunakan perencah paket adabi tau. Resipi kat bawah, saya search FP utk rujukan ms akan dtg.
Salam sejahtera , selamat petang,
My Hubby puasa sunat harini. Jadi pagi tadi no bekfes. Saya pun bekfes ngan wajik kelmarin jer, cecah klapa parut gaul garam.
Ingat nak masak awal. Nak buat asam pedas. Teringat pulak paket asam pedas adabi lam almari. Sayang kalu tak diguna...tak jadi la wat perencah. Malam tadi beli ikan patin yg dah siap2 dipotong. Bole ker buat asam pedas? Saya pun search Gugel. Ada! Ingat ikan pari or tnggiri jer sedap buat asam pedas..kikih.
Nak buat asam pedas ni, bahan peenyedap ni, daun kesum ngan bunga kantan,kan? Bahan tu takde plak. Jadi, saya renehkan ikan patin ni separuh masak lam periuk. Bila My Hubby balik nanti, nak kirim daun dan bunga special tu. :)
Oh! Ya, saya terjumpa blog kakak ni, kak Jijie. Ada resipi asam pedas ikan patin. Katanya dapat dari penjual ikan tu sendiri. Saya belom try lagi, tapi saya amik resipinya utk catatan saya di sini. Kat blog kak Nor, secubitgaram pun ada gambar asam pedas ikan patin.
ASAM PEDAS PATIN - sumber kak Jijie
Bahan-bahannya
1 ekor ikan patin sederhana besar~dipotong kecil
1 ikat daun kesom
1 kuntum bunga kantan~dibelah 4
4 keping asam keping
Bancuhan tepung gandum/air beras
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Bahan tumbuk
Segenggam cili api kampung( nak pedas boleh tambah)
6 ulas bawang merah
2 inci kunyit hidup
Cara membuatnya
1. Rendam patin( yang telah dibersihkan dan dipotong kecil) di dalam air bancuhan
tepung gandum bersama 4 keping asam keping. (tujuannya untuk menghilangkan hanyir
ikan patin)selama ½ atau 1 jam.
2. Masak bahan tumbuk bersama air sehingga mendidih selama 10 minit(anggaran)
3. Masukkan daun kesum , bunga kantan dan 4 keping asam keping ( yang digunakan
untuk merendam ikan-kalau nak masam lagi boleh tambah asam keping)
4. Masukkan ikan patin, garam dan biarkan mendidih sehingga kuah mesra dengan ikan
(anggaran 20 minit)
5. Rasai garamnya dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.
(p/s : kalau nak masukkan tempoyak pun bolehhhh. Jadilah PATIN MASAK TEMPOYAK.)
segenggam cili padi..mesti pedaskan?
ReplyDeletesalam kak rohana,
ReplyDeletehihihi. ikut selera. kita bole ubah resipi ni ikut citarasa...