Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Friday, April 23, 2010

Wat Tan Hor terbaru saya n resipi


Wat tan hor versi terbaru saya....(sambil lompat2 kegirangan)

Salam sejahtera, selamat pagi,
Arini awal pagi lagi saya dah bangun. Dinner last night buat wat tan hor lagi. Hooorei!!! saya melompat2 suka di depan My Hubby. My Hubby gelak jer. Wat tan hor saya dah hampir menjadi! hahaha. Takde cantik cam Sis Gert punya, tapi bolehla kan? ;)

Seb baik buat try n error dulu seblom Hubby balik. Jadi, saya agak2 mane silapnya. Tadi buat sukatan ciput, sbb tu kurang kuah, n takde green vege. Malam ni, saya korek2 esbok jumpa daun kangkung. jadikla.

Memang sedap3X..., My Hubby makan sampai licin kuahnya. Saya guna resipi Sis Gert, My Kitchen Snippets. Cuma teknik masak telur, saya besarkan api time masukkan telur tu. kacau kejap. tutup api...Thanks a lot Sis Gert. Meeemang best!

WAT TAN HOR - sumber Sis Gert, Mykitchensnippet

Ingredients :

1 small packet of fresh flat noodles (kueh tiow/hor fun) - (nurindah:saya guna separuh paket kue teow biasa kat supermarket tu)

1 piece of chicken breast - slice thinly and marinate with some cornstarch and soy sauce (nurindah: tepung jagung 1sdk, 1sdb kicap manis)
10 medium size shrimp
1 bunch of greens - any kind (I used mustard green/sawi)
2 cloves of garlic - (nurindah: saya cincang)
3 cups of chicken stock or water (nurindah: saya guna 3 cwn air + 2-3sdb stok pekat ayam megi)
2 tbsp of oyster sauce
2 tbsp of soy sauce (saya guna kicap manis, Sis Gert guna kicap masin)
1 egg - lightly beaten
Salt & pepper to taste
corn starch solution - for thickening the gravy (nurindah: saya bubuh 2sdk )

Method:

1) Put about a tbsp of oil in a non stick pan and stir fry the flat noodles with soy sauce until its warm and slightly brown. Remove and set aside.
2) Put some oil to the frying pan and add in the garlic and stir-fry until lightly brown. Add in the marinate chicken. Stir fry of a minute and add in the water or chicken stock. Add in oyster sauce, soy sauce. Bring it to boil.
3) Add in greens and shrimps. Continue to cook for 2 minutes and check seasoning. Add in cornstarch solution to the thickness you want. Bring it to boil.
4) Turn off the heat and stir in beaten egg. Gently stir to cook the egg. (nurindah: kat sini, cara saya besarkan api, masukkan telur, kacau kejap n tutup api)
5) Dish the gravy over the fried noodle and serve warm with pickle green chillies.


Isi ayam diperap.

sayur hijau n udang , bawang putih cincang

Kue teow ni, dr freezer,dah dilembutkan.Itu yg nampak hancus. Kue teow ni goreng ngan kicap.


Dalam bekas penyukat tu, stok ayam. Sebelahnya, kicap manis dan sos tiram utk kuah (kalau stok ayam dilebihkan, takyahla tambah garam)


Dah siap kuahnya....heheh. Posing lam kuali dulu...

Dituang kuahnya atas kuew teow jer..

8 comments:

ICook4Fun said...

Dik, salam berkenalah. Thanks for trying the wat tan hor ni. Cantik your wat tan hor. Glad that hubby you suka. Of course you can copy and paste the recipe kat sini. For this recipe I pakai kicap masin saja.

nurindah said...

Hi sis Gert,
Thank you very much, sis. selamat berkenalan.
oh, kicap masin ya? hihi, lenkali saya guna kicap masin plak.

Watierman, rmanbkr said...

Salam Nur...Akak pun suka...tapi dulu rasanya Akak suka makan Char Hor Fun...lebih kurang jer konsepnya....teringin lah pulak!!!

kucingorengemok said...

sikit² mcm mi hailam ye...?

Ayu said...

salam nurindah,
ha dah jadi pun!!..congrats2..
sedap nampaknya..

nurindah said...

salam kak watie,
saya tak penah makan wat tan hor atau char hor fun, rupa sama ke kak? teringin nak rasa char hor fun tuh! :)

nurindah said...

salam KOG,
ntahla...saya nampak mcm kue teow ladna. cuma versi hitam. hikhik

nurindah said...

salam kak ayu,
Terima kasih atas sokongan kak Ayu! Seronok bila ada galakan nih.

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────