Sebelah kiri roti canai telur, kanan roti canai bolat2. tak besar sbb canaian saya kecik jer. kalu ada dulang. bole tarik besar2 skit...
Salam sejahtera,
Hari ni, ada pilihanraya di Hulu Selangor, termasukla, kawasan rumah kami, Bukit Beruntung.. My Hubby cakap kedaan pagi ni nampak sunyi. Kempen malam tadi abes kul 11. bape ramaila penduduk jati BB ni..
Pagi ni saya teringin nak makan roti canai. tapi intai resipi roti canai Mrniceghost kat FP mamafami. testimoni kat sini pun ade ..My Hubby tido. layan waktu cuti dia. kelmarin kerja jgk half day. Kesian.. Godek2 adunan pukul 6.30. Perap 2 1/2 jam tu. Makan dulu, baru post. Sorry ya..ngeeee....
Itu jerla, Alhamdulillah, sedaaaaap makan ngan sardin . heheh. resipi ni cantik, sbb roti dah sejuk pun, masih tak kejung, maintain sedap bole kunyah. kalu bagi nipis tarik tu, laaagi rangup n lembut.
Siap utk dimakan...
ROTI CANAI - Mr. Niceghost99 (dari forum cari.com,my) kopipes dari rumah Mamafami
3 cups flour
1 - 1.5 cups water
1 tablespoon margarine
salt to taste
2 tablespoons condensed milk
1 tablespoon cooking oil
Extra margarine
Method :
1. Mix well water, salt and condensed milk
2. Add the liquid into the flour bit by bit if kneading manually
OR
pour the whole amount into the flour if using machine
3. Add in cooking oil
4. Add in margarine
5. Knead to form a soft dough. Leave it covered with a damp cloth for about 30 minutes.
6. Divide the dough into 10 portion and mould into balls.
7. Coat the balls with margarine so that they won't stick to each other. Leave to rest for not less than 2 hours.
8. Spread (tebar as we say it in Malay) each ball on a smooth surface to form a very thin layer. Fold the four sides into the middle and fry.
9. Enjoy.
Alhamdulillah, walaupun saya tak pandai menebar, saya tarik2 adunan tu sampai nipis kat belakang mangkuk. Kalau ada dulang besar laaagi nipis bole tarik. Saya rasa la, lagi lama adunan tu diperap. lagi senang nak nipiskan, tak koyak. Tapi make sure tangan tangan dulu ngan majerin dan sediakan tempat menebar yg sesuai.
Saya penah tgok My Mama buat camni. masa nak goreng, penyek2kan.
close up..
Roti canai sedang masak...sudah masak n garing, letak atas pinggan, kita tepuk2kan dari tepi, senang tuk dimakan..
Roti telur...petak plak
Makan ngan sadin jer... :)
salam Nur, sedapnya kat sini ada roti canai...kena pulak dngn sambal sardin...perghhh sedap woo...nak sekeping, boleh tak....
ReplyDeletesalam kak yatie,
ReplyDeletehihi. tim kasih kak. baru online nih. alamak, buat lenkali saya anta ya. :)