Salam sejahtera, selamat malam,
Kejap tadi, ada teman Hubby mintak nak pinjam stok baju bro-arts kami. Kakaknya nak buat gerai sale esok. Cepat2 jer kami packing.Saya dan Hubby ni, kalu bab bisnes, ada je, tak sama pendapat. majuk2 tu biasala..tapi tak lama, takut berdosa plaks. ;)
Ini dinner tadi. Buat cepat2 sebab Hubby dah lapo. Saya plak jenis lambat. huhu. Cian My Hubby. Ok, dah satu hari saya tak hupdet blog. Buat asam pedas ni, dari buku kak hanieliza. Asam pedas tu, saya masih tak lulus lagi dgn asam jawa dan perasanya. Tapi, at least tak guna perencah adabi lagi,kan? hikhik...
ASAM PEDAS IKAN PARI - dari buku Ikan, Chef Hanieliza.
Bahan2: (Nurindah: saya buat separuh bahan je. Di bawah resipi asal.)
500gm ikan pari -dibersihkan
10 biji bendi
1 biji tomato -dipotong 4
1/2 cwn air asam jawa
5 tangkai daun kesum
3 cwn air
3 sdm minyak masak -untuk menumis
Garam secukup rasa
Bahan Kisar:
20 tangkai cili kering - (Nurindah:dipotong,buang bijinya, dan direndam dengan air panas seketika)
1 labu bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sdt serbuk kunyit
Nota Nurindah: Untuk memastikan bahan kisar btul2 hancur, hiris nipis bawang2 tu, baru masuk ke dalam pengisar dengan sedikit air.
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik minyak dan wangi.
2. Masukkan air asam jawa dan air biasa. Reneh hingga mendidih.
3. Masukkan ikan, garam, daun kesum, dan bendi. Kemudian biarkan hingga mendidih lagi.
4. Masukkan buah tomato.
5. Perlahankan api, biar hingga naik minyak dan sayur lembut.
6. Angkat dan hidangkan dengan nasi putih dan ikan masin.
Udang goreng halba. Resipi kat sini
Tofu telu bersos tiram yang biasa buat. Resipi kat sini. kali ni, tak buh cili. nak manis2 jer :)
No comments:
Post a Comment