Bersalut cantik jer roti ni.
Salam sejahtera, selamat pagi,
Malam tadi kami gi pasar malam. Beli nasi ayam goreng bijan. Hu, sedapnya..tak penah rasa ayam camni. Ada juga beli tau fu fah, dan apam balik. Tang apam balik tu, saya keciwa (ayat terlebey kecewa) ...huhu, sebab ms jengok2 apam yg berderet tgah masak tu, nampak dah dia tabur kacang kisar dan gula. Tapi nape ya, secubit2 jer jagung manis...konfius. sangka baik lagi...(fikirkan lom abes tabur bahan). Bila mintak apam balik, terus dia angkat yg saya tgok tu, terus potong... Eh...cik abang..jagung tak abes ltak lagi tuh (dlm hati jer la). Hulur jugak duit. Bila tengok iklan harga, rupanya apam balik biasa, yg buh jagung seciput tu. Yg special...baru buh jagung manis byk skit n majerin...Huh, diskriminasi sungguh. Tak puas ati...My Hubby cakap, lenkali jangan beli tempat dia lagi. Sabar je la.... hihihi.
Hari ni 1 April (saya betulkan..ngee..). Thanks to kak chik, sbb perasan. Haish...ni bukan april fool. Tapi kami berdua pulak yang salah tengok kalendar 4 MAC....kahkahkah. Citenya camni, bila tengok tarikh expired susu Goodday, nampak 4, April. Abesla, susu expired harini, kena buat kue ni. "Salah tu, tengok..10 April..", My Hubby cakap.Pulak... Sejak semenjak ni, semua benda tgok sekilas jer. Itu yg terkena ngan apam balik tu. hahaha.
Alhamdulillah, masuk bab bekfes plak. Sempat saya selongkar blog kak sheila, sbb nampak roti goreng bercili aritu. Jangan risau, saya dah kemas balik dah. (ayat tipu..sinki pun saya lom kemas lagi nih...heheh ). Sedap roti goreng bercili ni, kak sheila. Patutlah disiarkan kat kosmo. Saya potong panjang2 sebab My Hubby suka benda besar2. hihi. Resipi saya kopipes dari blog kakak kita ni.
tayang lagi...
ROTI GORENG BERCILI - sumber kak sheila, nshafea
Bahan
* Sebuku roti di gunting memanjang/dadu (nurindah: saya buat 6 keping roti gadenia)
* 1 cwn isi ayam/bebola ikan ( nurindah: saya ganti fishcake je, dipotong2)
* 3 ulas bwg merah dimayang
* 3 ulas bwg putih di mayang
* 2 biji telur di kocak
* 1 cwn taugeh - (nurindah: takde)
* 1 kiub pati aym/serbuk
* 2 sdb cili kisar
* Garam/gula/perasa/lada sulah
* Bahan hiasan - daun bwg, bwg grg, cili potong
Caranya
* Roti di gunting panjang/dadu
* Tumis bwg merah, bwg putih dan cili kisar, pati aym
* Masukan isi aym, bebola ikan serta bhn2 perasa grg hingga garing
* Masukan telur yg dikocak tadi biar garing sebentar
* Pelahankan api masukan roti gaul dgn cepat supaya semua bhn tumis besalut pada roti
* Akhir sekali masukan taugeh
* Tabur bahan hiasan
salam Nur.
ReplyDeletenasi ayam goreng bijan tu bunyinya macam sedap je. Kakchik pun tak pernah tengok lagi macamana rupanya. Buat sendiri ajelah nur apam balik tu kalau cuma seciput je intinya.
eh nur, hari ni baru 1 april la... nak april fool ke?
Dan... kakchik terliur sangat roti bersalut cili ni. Bab makan cili memang kakchik suka. Kalau ada bekalan roti kan ke boleh tiru tapi roti dah licin semalam lagi. Jadi... boleh kakchik tumpang makan sama?
salam kak chik,
ReplyDeletefirstly...kahkahkah..ye ke? saya salah tengok lagi lah ni. Tengok kalendar 4 April bulan MAC! Wa......nape la saya ni. huhu.
yala, nasi ayam goreng bijan tu sedap..rangup2 lagi. Insya Allah, nak buat sendiri la apam balik. tak sangka dah mahal...Bole, bole, jom skali! :)
Salam Dik Nur...sihat ke....wah meriahnya roti tu...mesti macam hadap heavy breakfast gak ni...mesti sedap kan!Bab apam balik tu...dah kerap tengok yang orang jual tu memang tak puas hati...memang nak kena wat sendiri jugak tu!!!
ReplyDeletesalam kak...saya amik resepi nak cuba la...
ReplyDeletesalam nur, roti goreng cili sedap!..tapi k ayu punya version tak letak taugeh..hehe boleh try yang ni lain kali..
ReplyDeleteSalam Kak Nur,
ReplyDeleteMacam sedapppp je kalo buat sarapan ni...pekena ngan kopi panas....ada masa nak cubalah....
salam kak watie,
ReplyDeletesihat jer kak. kenyang...Insya Allah, tunggu sampai seru, saya buat apam balik..hihihi
salam alimaz,
ReplyDeletebole, cubalah. pelbagaikn menu. :)
salam kak ayu,
ReplyDeletesama la saya, sbb stok tauge takde. :)
salam sue@ninie,
ReplyDeletesedapnya pekena ngan coffee...