Jadilah Wanita yang Proaktif.

How much? Water (in litre) to drink a day
= Your Weight (in kg) X 0.033, IF 60 kg = 2 litre of water
1 liter = 4 (gelas besar) -6 (gelas kecil).
Mengurangkan kepanasan badan - Air zamzam.
Dengan kiraan ini, kita boleh tahu berapa banyak yg kita perlukan.
Yg saya sukat, 2 gelas besar= 500ml air. Kalau gelas sederhana agak-agak 3 gelas. Jadi nak cukup 1 liter = 4-6 gelas.

Importance of drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body :
1.) 2 glasses of water after waking up helps activate internal organs.
2.) 1 glass of water 30 minutes before a meal helps digestion.
3.) 1 glass of water before taking a bath helps lower blood pressure.
4.) 1 glass of water before going to bed avoids stroke or heart attack.

Thursday, April 1, 2010

Roti Goreng Bercili dan kisah apam balik...

Bersalut cantik jer roti ni.

Salam sejahtera, selamat pagi,

Malam tadi kami gi pasar malam. Beli nasi ayam goreng bijan. Hu, sedapnya..tak penah rasa ayam camni. Ada juga beli tau fu fah, dan apam balik. Tang apam balik tu, saya keciwa (ayat terlebey kecewa) ...huhu, sebab ms jengok2 apam yg berderet tgah masak tu, nampak dah dia tabur kacang kisar dan gula. Tapi nape ya, secubit2 jer jagung manis...konfius. sangka baik lagi...(fikirkan lom abes tabur bahan). Bila mintak apam balik, terus dia angkat yg saya tgok tu, terus potong... Eh...cik abang..jagung tak abes ltak lagi tuh (dlm hati jer la). Hulur jugak duit. Bila tengok iklan harga, rupanya apam balik biasa, yg buh jagung seciput tu. Yg special...baru buh jagung manis byk skit n majerin...Huh, diskriminasi sungguh. Tak puas ati...My Hubby cakap, lenkali jangan beli tempat dia lagi. Sabar je la.... hihihi.

Hari ni 1 April (saya betulkan..ngee..). Thanks to kak chik, sbb perasan. Haish...ni bukan april fool. Tapi kami berdua pulak yang salah tengok kalendar 4 MAC....kahkahkah. Citenya camni, bila tengok tarikh expired susu Goodday, nampak 4, April. Abesla, susu expired harini, kena buat kue ni. "Salah tu, tengok..10 April..", My Hubby cakap.Pulak... Sejak semenjak ni, semua benda tgok sekilas jer. Itu yg terkena ngan apam balik tu. hahaha.

Alhamdulillah, masuk bab bekfes plak. Sempat saya selongkar blog kak sheila, sbb nampak roti goreng bercili aritu. Jangan risau, saya dah kemas balik dah. (ayat tipu..sinki pun saya lom kemas lagi nih...heheh ). Sedap roti goreng bercili ni, kak sheila. Patutlah disiarkan kat kosmo. Saya potong panjang2 sebab My Hubby suka benda besar2. hihi. Resipi saya kopipes dari blog kakak kita ni.

tayang lagi...

ROTI GORENG BERCILI - sumber kak sheila, nshafea

Bahan

* Sebuku roti di gunting memanjang/dadu (nurindah: saya buat 6 keping roti gadenia)
* 1 cwn isi ayam/bebola ikan ( nurindah: saya ganti fishcake je, dipotong2)
* 3 ulas bwg merah dimayang
* 3 ulas bwg putih di mayang
* 2 biji telur di kocak
* 1 cwn taugeh - (nurindah: takde)
* 1 kiub pati aym/serbuk
* 2 sdb cili kisar
* Garam/gula/perasa/lada sulah
* Bahan hiasan - daun bwg, bwg grg, cili potong

Caranya

* Roti di gunting panjang/dadu
* Tumis bwg merah, bwg putih dan cili kisar, pati aym
* Masukan isi aym, bebola ikan serta bhn2 perasa grg hingga garing
* Masukan telur yg dikocak tadi biar garing sebentar
* Pelahankan api masukan roti gaul dgn cepat supaya semua bhn tumis besalut pada roti
* Akhir sekali masukan taugeh
* Tabur bahan hiasan


10 comments:

kakchik said...

salam Nur.
nasi ayam goreng bijan tu bunyinya macam sedap je. Kakchik pun tak pernah tengok lagi macamana rupanya. Buat sendiri ajelah nur apam balik tu kalau cuma seciput je intinya.
eh nur, hari ni baru 1 april la... nak april fool ke?
Dan... kakchik terliur sangat roti bersalut cili ni. Bab makan cili memang kakchik suka. Kalau ada bekalan roti kan ke boleh tiru tapi roti dah licin semalam lagi. Jadi... boleh kakchik tumpang makan sama?

indahhouse said...

salam kak chik,
firstly...kahkahkah..ye ke? saya salah tengok lagi lah ni. Tengok kalendar 4 April bulan MAC! Wa......nape la saya ni. huhu.

yala, nasi ayam goreng bijan tu sedap..rangup2 lagi. Insya Allah, nak buat sendiri la apam balik. tak sangka dah mahal...Bole, bole, jom skali! :)

Watierman, rmanbkr said...

Salam Dik Nur...sihat ke....wah meriahnya roti tu...mesti macam hadap heavy breakfast gak ni...mesti sedap kan!Bab apam balik tu...dah kerap tengok yang orang jual tu memang tak puas hati...memang nak kena wat sendiri jugak tu!!!

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam kak...saya amik resepi nak cuba la...

Ayu said...

salam nur, roti goreng cili sedap!..tapi k ayu punya version tak letak taugeh..hehe boleh try yang ni lain kali..

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Nur,
Macam sedapppp je kalo buat sarapan ni...pekena ngan kopi panas....ada masa nak cubalah....

nurindah said...

salam kak watie,
sihat jer kak. kenyang...Insya Allah, tunggu sampai seru, saya buat apam balik..hihihi

nurindah said...

salam alimaz,
bole, cubalah. pelbagaikn menu. :)

nurindah said...

salam kak ayu,
sama la saya, sbb stok tauge takde. :)

nurindah said...

salam sue@ninie,
sedapnya pekena ngan coffee...

Kategori Post

acar (2) adik2 (2) adunan 3 in 1 (4) ais (1) Aktivitiku (4) Anniversary (3) apam (5) award (18) ayam (44) belacan (1) belajar (1) Besut (1) bihun (12) Birthday (2) biskut (15) Bisnesku (3) bounty bars (1) Brownies (5) buah kabung (1) budu (2) Buku (3) Bulan Asyura (1) Bunga (1) burger (2) capsicum (1) Cekodok (3) Cendawan (12) cendawan butang (1) cendawan enoki (2) cendol (1) cili padi (1) coklat masakan (1) Computer (3) Cucur (12) Curhati (17) dadih (3) daging (12) dessert (20) Doa (2) Doa Awal Tahun (1) Donut (3) Durian (1) End Year (1) fishball (1) Foto (6) Foto makanan (6) Gadgetku (4) Gift (1) Hikmah (1) Ibadah (1) icecream (1) ikan (7) ikan bawal (1) ikan bilis (2) ikan cencaru (10) Ikan Keli (5) ikan kembung (4) ikan kerisi (3) ikan kukus/stim (2) Ikan masin (8) ikan pari (1) ikan patin (3) ikan selar (1) ikan siakap (3) ikan tongkol/aye/ kayu (3) info (8) info berguna (1) inti (2) inti kelapa manis (1) inti kelapa savouri (1) inti popiah (1) inti sardin (1) isi ayam/daging (9) Isteri (1) Jagung (2) Jalan-jalan (12) kacang (3) kad (1) kad raya 09 (3) keju (4) Kek coklat (4) Kek Mentega (3) kelas masak (1) Keluarga (9) Kenduri (2) kentang (9) kepak ayam (1) kepak/ayam (1) kerabu (2) kerang (5) kerepek (1) ketam (6) ketupat (1) kisah kami (1) kitab (2) kueteow (5) kuih (31) Kuih Bakar (3) kurma (1) labu (3) laksa (1) Lala (4) Lempeng (2) madu (2) Makan-makan (6) maulidurrasul (3) mayonis (1) mee (18) mee cintan n-fried (3) mee sanggul (1) mee suah (1) mengurus rumahtangga (1) Menjahit (1) menu (84) MIL (14) minuman (12) mixed vege (1) muffin (10) Mutiara Hati (9) mutiara rumahtangga (2) nasi (30) Nasi Goreng (18) nasi lemak (2) New Year (1) nota hati (4) nota rumahtangga (5) Novelku (5) Oat (2) oren (1) pancake (4) paru/hati (2) pasar malam (1) Pasta (6) petai (2) picnic (1) Pie (1) pisang (16) pisang abu (1) Pizza (2) popiah (5) price list (1) Puding (17) Puff pastry kawan (2) pulut (4) Ramadhan 09 (16) ramadhan 2010 (11) ramadhan 2011 (21) ramadhan 2012 (31) Raya 2011 (5) raya Aidilfitri 09 (3) raya haji 09 (4) resipi jawa (1) resipi kltn/trg (2) rojak (1) roti (27) roti paratha (3) roti pizza (1) Rumahku (2) sajer (2) Sakit (2) salad (2) sambal (21) Sandwich (3) sarapan (1) satay (1) sate (1) sayur bayam (1) sayur bendi (2) sayur brokoli (4) sayur kacang buncis (1) sayur kacang panjang (3) sayur kailan (3) sayur kangkung (8) sayur kcg botol (2) sayur kcg buncis (4) sayur kobis (6) sayur kucai (1) sayur peria (1) sayur pucuk manis (1) sayur pucuk paku (1) sayur sawi (1) sayur siew pak choy (4) sayur taugeh (4) sayur terung (8) sayur timun (1) snack (14) sos (1) Sosej (3) sotong (14) soya (1) spagetti (2) suhun (2) sup (17) sup ayam (3) sup sayur (2) susu segar (1) Syawal (1) syawal 2010 (1) syeikh nuruddin (2) takziah (1) taucu (2) tauhu (12) Teh (1) telur (21) teman2 (3) tempe (4) Tips Bajet (budget tips) (2) Tips baking (3) tomato (1) Tomyam (3) tulang (2) ubi (4) udang (23) ulam (4) video (10) wantan (3) western (1)
Ya Allah, daku menginginkan kebaikan bagi blog ini, maka jadikanlah ia sebagai kebaikan buatku, dan pembacanya. Janganlah daku lalai, tutupilah aibku . Sebarkanlah khazanah ilmuMu kepadaku dan jangan jadikan bacaanku sia-sia. Berikanlah daku ikhlasnya orang yang yakin, persahabatan dgn orang yg baik. Sebagaimana Engkau memperindah rupaku, maka perindahlah akhlakku. Pakaikanlah daku dengan pakaian taqwa, dan jauhkanlah daku dari dosa. Sampaikanlah salam kepada nabi Muhammad SAW dan keluarganya.Wahai Tuhan yang Maha Pengasih.



Ya Allah, jadikanlah daku qanaah atas setiap rezeki yang Engkau anugerahkan kepadaku, tutupilah aibku dan berilah selalu daku kesihatan selama Engkau kurniakan kehidupan padaku, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku ketika Engkau mengakhiri kehidupanku. Ya Allah, lindungilah kedua orang tuaku, suamiku, kaum keluarga, dan semua orang yang pernah berbuat baik kepadaku dengan sebaik-baik perlindungan. Langsaikanlah hutangku serta jauhkan daku dan keluargaku dari kemiskinan dan mudahkanlah urusanku. Ilhamkanlah daku utk taat kepadaMu dan mengamalkan kebaikan yang membawa keredhaanMu dan menjauhi kemaksiatan yang mengundang murkaMu, Daku berlindung kepadamu dari kejahatan setiap makhluk yang ubun-ubunnya berada dalam genggamanMu. Sampaikan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dan keluarganya, wahai Tuhan yang Maha Pengasih antara yang Mengasihi.

Doa Penawar Hati


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ
“Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang.”" — HR. Al-Bukhari 7/158.


Glory be to Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗──────╔╗─────────────
──╔╗║║║║║║──────║║─────────────
╔═╝║║║║║║║──╔╗──║║╔═══╗╔╗──────
║╔╗║║║║║║║╔╗╚╝╔╗║║╚══╗║║║╔╗╔╗╔╗
║╚╝╚╝╚╝║║║║║──║║║╚═══╝╚╝╚╝╚╝╚╝║
╚══════╝╚╝║╚══╝║╚══════╦╦═════╝
──────────╚════╝───────╚╝──────


All Praise be to Allah[God]:

────╔╗╔╗─────────────╔╗╔╗
──╔╗║║║║─────────────║║║║
╔═╝║║║║║─╔═╗╔══╗╔═══╗║║║║
║╔╗║║║║║─╚╗║║╔╗║╚══╗║║║║║
║╚╝╚╝╚╝║─╔╝╚╝╚╝╚═══╝╚╝║║║
╚══════╝─╚════════════╝╚╝


there is no god but Allah[God]:

────╔╗╔╗╔╗─╔╗╔╗╔╗─────╔╗╔╗─╔╗╔╗
──╔╗║║║║║║─║║║║║║───╔╗║║║║─║║║║
╔═╝║║║║║║║─║╚╝║║║─╔═╝║║║║║─║╚╝║
║╔╗║║║║║║║─║╔╗║║║─║╔╗║║║║║─║╔╗║
║╚╝╚╝╚╝║║║─║╚╝║║║─║╚╝╚╝║║║─║╚╝║
╚══════╝╚╝─╚══╝╚╝─╚════╝╚╝─╚══╝


Allah[God] is the greatest:

─────╔═══╗╔╗─────╔╗╔╗╔╗
─────║╔══╝║║───╔╗║║║║║║
───╔╗║╚══╗║║─╔═╝║║║║║║║
─╔╗║║╚══╗║║║─║╔╗║║║║║║║
─║╚╝╚═══╝║║║─║╚╝╚╝╚╝║║║
╔╝╔╦╦════╝╚╝─╚══════╝╚╝
╚═╝╚╝──────────────────