Salam sejahtera,
Teringat kelapa parut putih yg saya beli aritu lam petiais. Alhamdulillah, masih segar-bugar. Jadi saya pun cepat2la letak kuali atas dapur...perabihkan seme kelapa parut putih tu buat inti. Kenapa inti? Sebab intilah yg paling malas kita buat bila nak wat kue...hahahaha.
Disebabkan 2 biji kelapa, maka saya pun bahagikan kpd 2 jenis inti. Separuh buat inti Kelapa manis. Kelapa manis ni, mempunyai perann cukup penting lam kuih tepung gomak, bun kelapa, pulut inti manis, tepung bungkus, kuih bom, kuih ketayap, kuih koci, onde2 atau gula melaka. Yang bezanya, sama ada nak yg cair atau kering . (Beria2 jer saya ni...macam pandai sgt..uhuks. Ni pakcik Google yang cakap ya.baru search tadi.)
Satu adunan lagi saya wat inti cucur badak. Punyala terliur tngok cucur badak yang ika buat aritu, jadi saya pun cari kat MyR, Quinne. Yang ni nak wat byk skit. Nak frozen. Senang keja saya. Inti kelapa tu, saya guna resipi Princess Haryati, kopipes dr umah kak Maz, Ilham Dapur jer. Terima kasih kepada semua teman dan kakak2 yg sporting ni. Dengan seme inti ni, bila saya nak buat kue? Hihihihi....nanti dulu la...
Dah siap...senang dah ada inti. ;).
INTI KELAPA - sumber inti cucur badak Quinnie@myresipi.com. Resipi diubahsuai utk 1 biji kelapa. Utk kuantiti sikit,sila rujuk MYResipi ya.
Bahan2 untuk inti - diolah semula oleh nurindah
* 1 biji kelapa parut putih
* 3 btg serai
* 5 sudu besar udang kering - direndam sekejap supaya lembut
* 6 tangkai cili kering - dipotong, buang bijinya dn direndam ngan air panas seketika.
* 2 1/2 - 3 biji bawang besar dan 5 ulas bawang putih
* sedikit air asam jawa dan 1-2 sdb gula
* garam secukupnya
Cara buat inti
1. cili kering, bawang besar dan putih, udang kering, serai hendaklah dikisar halus.
2. campurkan kelapa dengan bahan kisar, sedikit perahan air asam jawa, gula dan garam secukupnya.
3. Gaul sebati dan goreng dalam kuali tanpa minyak hingga inti masak. (nurindah:saya buat lebih krg bila air yg keluar dr kelapa parut putih agak kering)
Saya buat basah skit. Takut terlebih kering lak. :)
INTI KELAPA MANIS utk inti - sumber inti"> tepung bungkus Princessharyati Myr, kopipes dr kak Maz, ilhamdapur. Resipi diubahsuai utk 1 biji kelapa. Utk kuantiti sikit,sila rujuk MYResipi ya.
Bahan2 untuk inti - diolah semula oleh nurindah
* 1 biji kelapa parut putih
* 5 keping gula melaka (saya guna gula melaka@manisan siam)
* sehelai daun pandan disimpul
* Secubit garam
Cara-cara
1. Cairkan gula melaka di dalam periuk kecil bersama 1/2 cwn air,garam dan daun pandan. Bila cair, tapis.
2. Kelapa parut putih dimasak bersama gula melaka dan daun pandan sehingga kering.
3. Kacau selalu dgan api kecil hingga kering. (nurindah:saya buat lebih krg bila air yg keluar dr kelapa parut putih agak kering)
SALAM NURINDAH..WAH ..RAJIN SUNGGUH ..AKAK BAB NAK BUAT INTI NILAH YG PALING TAK RAJIN ( HEHE TAK NGAKU MALAS)
ReplyDeleteSalam Nur...yang manis tu digentel2 bulat buat candy....Akak suka juga kunyah2..inti manis tu...hehehe!
ReplyDeletesalam datin el,
ReplyDeletesaya pun sama kak.. dua tiga hari ni, goyang kaki la saya...kikiki
salam kak watie,
ReplyDeletebuat candy? hihi. sedap gak tu...