Siakap tu, saya potong 2 dulu sbb tak muat kuali. hihi. Bila siap goreng, baru tangkupkan balik atas pinggan. Tuang sos tu..
Salam sejahtera,
Alhamdulillah, mendung pagi dah berlalu. Hati perlu lapang utk menerima ujian. Rumahtangga mesti ada macam2 rasa seperti ikan masak tiga rasa ni. hihi. Saya ambil dr buku senangnya memasak ikan Chef Hanieliza. Terima kasih banyak kak sbb berkongsi resipi..
Sedikit lirik lagu for My dearest Hubby. Amik dr kak ummikuantan kelmarin. Thanks a lot kak ummi, syahdu jer lagu ni. Nak dengar lagunya, bole ke blog ummi kuantan Bagus utk refresh balik perasaan tu... :)
For The Rest Of my Life-Maher Zain (sikit2 jer lirik ni, nanti ada yg gelakkan saya lak :)
I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say
Chorus:
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I…I`ll be there for you
IKAN MASAK TIGA RASA - sumber chef hanieliza
Bahan A
1 ekor ikan bawal ataupun siakap
1 sdm tepung jagung - bagi menyalut ikan
3 biji bawang merah - dihiris
1 labu bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
3 cm halia - dihiris
Minyak bagi menggoreng ikan
Bahan B (SOS)
3 sdm sos tomato
3 sdm sos cili
3 sdm sos tiram
3 sdm air
1 sdt gula pasir
Bahan C (hiasan)
1 pokok daun bawang
2 biji cili merah - dihiris
2 biji cili hijau - dihiris
2 biji tomato - potong 4 (nurindah: saya potong 6)
Cara Membuat:
1. Sapukan tepung jagung di sekeliling ikan.
2. Goreng ikan menggunakan minyak yang banyak hingga masak dan kuning keemasan. Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.
3. Keluarkan minyak dan tinggalkan dua sudu makan minyak bagi menumis bahan yang dihiris hingga wangi.
4. Masukkan bahan sos dan biarkan mendidih. Kacau rata.
5. Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
6. Curahkan kuah sos di atas ikan.
7. Hidangkan
salam nur. terliur sangat2 ni tengok lauk nur hari ni. kalau makan kat restoran, lauk inilah fav kakchik
ReplyDeletesedapnyaaaa...siakap 3 rasa. nak sikit
ReplyDeletesalam kak chik,
ReplyDeletehihi. kat restoren kami suka yg stim2. Ini nak try yg 3 rasa. tak yah lagi makan kat restoren. hihi.
salam kak liyana s,
ReplyDeletehihi. dah abes kak. lenkali kita wat lagi ya? :)