Salam sejahtera, selamat petang,
Sambungan lauk, sambal kerang. Di antara sambal yang saya gemari bila beli nasi lemak. Sambal resipi kak hanieliza ni, meemang sedap. Walaupun version saya ni tak pekat mcm kak liza punya , tapi saya puas hati, sbb cantik jer sambalnya. Oh! Ya, cencaru sumbat kelapa tadi My Hubby suka..Alhamdulillah. Ada skit jee lagi kelapa tu. hihi.
Terima kasih kak hanieliza sbb berkongsi resipi ni. Izinkan saya paparkan di sini.
SAMBAL KERANG - FP chef hanieliza
SAMBAL KERANG
Bahan
1 kilo kerang [kukus dan ambil isi sahaja]
1 labu bawang besar [mayang/hiriskan]
1/2 cawan jus asam jawa
3 s/b sos tomato
garam
gula minyak
Bahan kisar
20 biji cili kering
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm belacan
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga garing dan naik minyak.
2. Masukkan jus asam jawa dan sos tomato. Kacau rata.
3. Masukkan gula dan garm, dan masakkan sehingga naik minyak dan pekat.
4. Masukkan kerang dan bawang besar. Kacau rata.
5. Biarkan sebentar supaya bawang agak layu dan tutup api.
6. Hidangkan dengan nasi biasa/nasi lemak atau mee kari.

No comments:
Post a Comment